Spoorwegknooppunt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150 Jaar Spoor Boxtel door Ron van de Ven, 2015

 

 

 

 

 

 

Nieuwe spoorverbinding

 

Op 1 mei 1865 om kwart voor zes s ochtends reed de eerste trein het station van Boxtel uit. Het traject Boxtel-Tilburg werd vanaf dat moment in gebruik genomen. De nieuwe treinverbinding Boxtel-Breda was een van de vier treinlijnen die Nederland toen rijk was. De Staatsspoorwegen kon de complete landelijke dienstregeling personenvervoer in een kleine advertentie bekend maken:

 

 

 

Algemeen Handelsblad, 27 april 1865

 

 

 

 

 

 

Feest, geen feest, feest

Provinciale Noordbrabantsche en s Hertogenbossche courant, 5 mei 1865

 

 

 

De Oisterwijkers vierden de opening van de spoorlijn groots en trokken naar Boxtel om het samen te vieren. Daar werden de feestgangers teleurgesteld aldus bovenstaand bericht. Er waren slechts een paar vlaggen te zien in Boxtel en dat was dat.

 

Hoewel er geen animo was tot viering, profiteerde Boxtel flink van de nieuwe verbinding. De plaats werd een belangrijk knooppunt in het zich uitbreidende spoorwegennet. Handel en industrie in Boxtel floreerden dank zij de spoorlijn en in hun kielzog de middenstand. Honderdvijfig jaar later bleek de animo tot viering van het jubileum er wel te zijn en werd het gedenkteken als blijvende herinnering opgericht.

 

 

 


 

Ron van de Ven (1956)

 

www.ronvandeven.nl

 

 

 

 

 

 


 

Stationsplein, Boxtel

 

Fotos: augustus 2017

 

 

Startpagina