President Philips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anton Philips door Oswald Wenckebach, 1950

 

 

Wikipedia: Anton Philips (1874-1951) begon in 1895 als verkoper in het gloeilampenbedrijf dat zijn vader Frederik Philips en oudere broer Gerard hadden opgericht in 1891. Zijn vader had hem gevraagd zijn broer een tijdje te helpen. Door zijn doortastende optreden wist hij het bedrijf Philips & Co uit te bouwen tot een grote onderneming. Anton was een harde onderhandelaar. Met kracht en inzet van zijn hele persoon heeft hij het bedrijf waarover hij sinds 1915 de scepter zwaaide, groot gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

President

 

In 1936 werd Anton Philips ziek en hij wees als opvolger zijn schoonzoon Frans Otten aan want zijn zoon Frits vond hij er niet klaar voor. Otten werd directeur, zelf bleef hij de allerhoogste baas en gaf zich de titel ‘president’. In 1939 gaf hij ook zeze titel door aan Otten.

 

 

 

            

 

 

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag is het standbeeld voor Philips  opgericht. Hij was er in eerste instantie op tegen maar zijn vrouw haalde hem over. Er werd geld ingezameld en in 1949 kreeg Oswald Wenckebach de opdracht. Hij had al eerder een portretbuste van de man gemaakt. Het Stationsplein is de derde standplaats van het beeld.

 

 

 

                     

 

                                                                                                                       Limburgs dagblad, 3 oktober 1956

 

 

 

 

 

 


 

Oswald Wenckebach (1895-1962)

 

Wikipedia

 

 

 

                                                                                                              ansichtkaart 197x

 

 

 


 

Stationsplein, Eindhoven

 

Foto’s: januari 2014

 

 

Startpagina