Evenbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mercurius en Psyche, een  kopie van een beeld door Adriaen de Vries, 1593

 

                                              (uitgevoerd door bronsgieter Louis Gasne, ca 1890-95)

 

Het origineel maakt deel uit van de collectie van het Louvre. Het evenbeeld werd in 1890 besteld voor de tuin van het Rijksmuseum.

 

 

 

 

 

 

Zwevende gestalten

 

Mercurius tilt Psyche op om haar naar de Olympus te brengen en haar te verenigen met haar geliefde Amor; ze kreeg de drank ambrosia waardoor ze evenals de goden, onsterfelijk werd. Adriaen de Vries bereikte lichtheid door alleen Mercurius met één voet de grond te laten raken; het beeld ontleent steun aan de draperie die op de grond hangt. De Vries maakte het beeld toen hij voor een eerste periode in Praag was, aan het hof van Rudolf II.

 

 

 

            

 

 

 

Art and Genius

 

Uit de info van het Louvre: In the intellectual context of Prague, the allegorical meaning of the sculpture cannot be disregarded. Mercury abducting Psyche personify two concepts: Art and Genius. The group thus signifies that Art raises Genius to immortality. Such is the sculptor's proud assertion of the value of his work.

 

 

 

 

 

 


 

 

Adriaen de Vries (ca 1556-1626)

 

Michelangelo en Rembrandt

 

Adriaen Pietersz. de Vries geldt als een belangrijk beeldhouwer. Hij bracht zijn leertijd door in Italië en werkte van 1589-1594 aan het hof in Praag. Na enige tijd in Rome te hebben doorgebracht accepteerde hij een grote opdracht voor de stad Ausburg. Vanaf 1601 werkte hij als hofbeeldhouwer (Kammerbildhauer) van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag.

 

Zijn stijl werd vrijer, losser nadat hij in Praag na de dood van Rudolf in 1612 niet meer voor het hof, maar in particuliere opdracht werkte. Hij ontwikkelde een impressionistische stijl zoals ook Michelangelo en Rembrandt in hun tijd. Bijnamen van Adriaen de Vries in de huidige tijd zijn dan ook: ‘De Michelangelo van het Noorden’ en ‘De Rembrandt van de beeldhouwkunst’. De Vries was een inspiratiebron voor Rodin: in zijn atelier had Rodin een reliëf van de Vries uit 1611.

 

Wikipedia

 

 

Rechts: Portret van de beeldhouwer, Hagenees van geboorte, door Hans von Aachen, ca 1595

 

 

 

  

       Uit het Vaderland 7 mei 1932:

       

 

 

 

 


 

Rijksmuseum Amsterdam

 

Foto’s: juli 2015 en 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Rijksmuseum