Kies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kies door Wim Tap, 1977

 

 

Het kunstwerk ‘de kies’ bestaat uit een ‘houten draagportaal met een hangende zwerfkei’. Het was destijds een geschenk van de aannemer, de Hollandsche Bouw Maatschappij. In de gebouwen was het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gevestigd. In 2010 is ACTA verhuisd, de kies zonder context achterlatend.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wim Tap (1938-2010)

 

Wilhelmus Theodorus GerardusTap begon zijn loopbaan als schilder en had in 1964 zijn eerste expositie. Op zijn dertigste maakte hij de overgang naar ruimtelijk werk. Tap werkt voornamelijk met rotsblokken, afkomstig uit verschillende steengroeven in Europa, zoals Bretagne, de Eifel en de Ardennen. "Het materiaal is concreet, tijdloos en van een blijvende natuurlijkheid."

 

"Regelmatig ga ik naar steengroeven en bekijk wat ik daar kan gebruiken. Op basis van foto's, schetsen en modellen zoek ik verder naar een interessante vorm of combinatie.” Tijdens het hakken werkt hij intuïtief, vanuit de emotie van dat moment, hetgeen hem stoort, omdat zijn gevoel iedere dag weer anders kan zijn. "Kom ik de ene dag mijn atelier binnen en vind ik het mooi wat ik gemaakt heb. Maar een dag later ben ik in een andere stemming en heeft het beeld niet de kracht mij te overtuigen. Dat stoort me. Dan denk ik: mijn stemmingen zijn dus meer bepalend dan het ding zelf.”

(citaten uit ‘Sporen volgen het Javaplantsoen’, 1998)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Louwesweg 1,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart