Paard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paard door Therese van der Pant, 1962

 

 

Geknotte staart

 

Het kleine hoofd doet vermoeden dat het om een Arabier gaat, maar de afgeknotte of gecoupeerde staart wijst naar een trekpaard. In Nederland en België is het couperen van de staart inmiddels verboden.

 

 

 

 

                 

 

 

 

 

 

                               

 

 

 

 


 

Theresia van der Pant (1924-2013)

 

Van der Pant is bekend geworden als beeldhouwster van dieren. “Dieren wekken geen schroom op, er is geen verlegenheid.”  “Als beeldhouwer ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in de prachtige vormen van dieren. Vogels natuurlijk, maar ook dolfijnen en zeehonden.” “Ik houd veel van mensen, maar ik beeldhouw niet graag naaktfiguren. Er is weinig verschil tussen het ene naakt en het andere en dan in dat koude Nederland, nee. Kleding inspireert me al helemaal niet. Dus als ik mensen uitbeeldde, waren het portretten.”

 

De meeste van haar sculpturen zijn in gips gemodelleerd en vervolgens in brons gegoten in een van te voren bepaalde oplage. Van die oplages hield ze altijd zelf één exemplaar. Als de rest verkocht was, werd het gipsmodel vernietigd.

 

In 2006, toen Van der Pant 82 jaar oud was, is zij gestopt met beeldhouwen. Ooit was een uitspraak: ‘Ik wil doorwerken tot in mijn graf’. Maar daar kwam reuma tussen. Het overviel haar op 76-jarige leeftijd.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Hemsterhuisstraat / Comeniusstraat,  Amsterdam

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart