Paradijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradijs met Engel en Adam & Eva door Harry op de Laak, 1961

 

 

 

 

 

 

Niet het eeuwige leven

 

Adam en Eva hadden in het paradijs gegeten van de vruchten van de boom der kennis van goed en kwaad. God verdreef ze daarop uit het paradijs en stelde een engel, een cherubijn, aan met vlammend zwaard om de boom des levens te bewaken. Als de mens daarvan zou eten, zou hij/zij het eeuwige leven krijgen en dat werd hem/haar niet gegund. (Genesis 3: 22-24).

 

Op het mozaïek is de engel met het vlammend zwaar afgebeeld. Adam en Eva, de appel nog in de hand, druipen af.

 

 

 

 

 

 

 


 

Harry op de Laak (1925)

 

Op de Laak werd in 1925 in Venlo geboren en studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij Heinrich Campendonk. In 1952 behaalde hij de Koninklijke subsidie voor jonge schilders. Gevraagd naar de betekenis van zijn schilderijen, zei de kunstenaar in 1986: "Mijn schilderijen gaan over appelen en peren, over mooi en slecht weer, over vrouwen. Niet over de problemen die de mensheid bezighouden, niet over oorlogen, over honger in de wereld. Mijn schilderijen gaan over de wereld heel dicht om me heen."

 

Zijn monumentale werk werd in opdracht ontworpen. Harry Op de Laak maakte zich als kunstenaar ondergeschikt aan de eisen van de klant, de ruimte, de architectuur, het onderwerp. Voor die decoratieve kant geneerde hij zich niet.

 

Op de Laak was geboeid door de diversiteit aan monumentale kunstvormen en heeft met veel verschillende materialen gewerkt. Hij maakte onder meer een abstract glas-appliqué voor het restaurant van het Philips Verkoopkantoor in Eindhoven, een tegelmozaïek voor de Esso Raffinaderijen in Rotterdam en een muurschildering voor het Conservatorium voor Muziek in Amsterdam. Ook vervaardigde hij wandtapijten, sgraffiti, en reliëfs van keramiek en beton.

 

 

www.harryopdelaak.com

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Johan Jongkindstraat 120,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart