het Dorpshuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Atze Haytsma, 1965

 

 

Bij de opening van het Dorpshuis van Landsmeer werd het gevelplastiek van Haytsma onthuld. Er worden drie gezamelijke activiteiten verbeeld die er beoefend konden worden: Sport, Toneel, Muziek en dans.

 

 

 

 

          Het bovenste tafereel beelt Sport uit: (er was een gymzaal -later verbouwd tot bibliotheek-):

                                      een sporter met toekijkende jury of publiek

 

 

             

 

Het middelste reliëf laat twee toneelspeelsters zien met op de achtergrond publiek en het onderste gedeelte

toont een dansend paar met een bassist.

 

 

 

 

                          In 2016 is het reliëf gerestaureerd, de kunstenaar was bij de oplevering aanwezig.

 

Haytsma maakte destijds de mallen voor het kunstwerk in zijn slaapkamer; een werf in Landsmeer maakte met de mallen het betonnen kunstwerk.

 

 


 

         Atze Haytsma (1929)

 

 

Nog geen twintig jaar oud, betrok Haytsma eind 1947 in Amsterdam een onbewoonbaar verklaarde woning. Op zolder verbleef of logeerde Lucebert voor korte tijd. Hij tekende er zijn gastheer aan het werk. Haytsma: "Niemand had telefoon, je zocht elkaar op. Het waren geen vriendschappen, ieder voor zich. Ook Karel Appel en Corneille waren kennissen: "Amsterdam was toen nog klein." Maar de Cobra-kunst trok Haytsma niet. "Ik vind er eerlijk gezegd geen barst aan”.

 

Het was erg moeilijk om aan opdrachten te komen en hij voerde daarom werk uit voor andere beeldhouwers, onder anderen voor Mari Andriessen en Wessel Couzijn. Ook legde hij zich toe op het vervaardigen van sieraden, hij zaagde sierknopen uit buffelhoorn en broches en manchetknopen uit hout. Uit het Utrechts Nieuwsblad 15 juni 1956: “Ik houd van kokosnoten”, vertelde hij, “niet om ze op te eten, maar de bast ervan is zo goed te gebruiken”. Zijn kenissen bewaren en verzamelen basten om Atze in de gelegenheid te stellen zijn kunst uit te oefenen. En terwijl hij zo het een en ander over zijn werk vertelt, snijdt hij verwoed in een oude stoelpoot, die hij ergens op straat gevonden heeft en waaruit een beeldje gemaakt moet worden.

 

In 1966 trok hij naar Amersfoort en werd docent. Sinds 1980 legt hij zich toe op fotografie .

 

                Tekening door Lucebert

 

 

 

 

 

 


 

Calkoenstraat, Landsmeer

 

Foto’s: mei 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in Waterland