Last en Luwte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevelreliëf door Cor Hund, 1953

 

 

Symboliek

 

Het rusthuis ‘de Keern’ in de Dorpsstraat van Landsmeer werd in 1953 geopend. Cor Hund, in een krantenartikel aangeduid als Hunt, maakte een gevelreliëf voor het rusthuis. In de Noordhollandsche Courant van 6 mei 1953:

 

 

 

 

 

 

Voorts werd nog gewezen op de knappe jonge beeldhouwer, de heer Hunt, die op de voorgevel de symboliek weergaf in drie beeldenseries.

 

De bovenste rij stelt figuren voor die een last dragen, zoals het leven ook biedt.

 

De tweede rij geeft een glimlachend vrouwtje weer dat bezig is de last af te leggen, maar toch het einddoel nog niet bereikte,

 

terwijl op de laatste rij spijzen en dranken worden aangeboden, zoals het in dit gebouw ook zal worden. Het geheel werd uit hout uitgesneden.

 

 

Last op de schouders

 

In de monografie over Cor Hund (Sculptuur Instituut, 2006) schrijft Maite van Dijk (pg 68): “Een aparte groep [beelden] vormen de figuren met last op hun rug, hooirekken op hun schouders of met manden op het hoofd. Hund vertelde dat hij eens een dergelijk tafereel had gezien van boeren die terugkeerden van het land. Het was oogsttijd en zij waren belast met zakken graan en andere gewassen.”

 

 

 

 

 

 

 

Het rusthuis heeft inmiddels een ander onderkomen, in deze later genoemde ‘oude Keern’ zijn de kamers omgebouwd tot appartementen voor éénpersoonshuishoudens.                                                   

 

 

 


 

Cor Hund (1915-2008)

 

Het beeldhouwwerk van Hund is weinig bekend, zijn oeuvre is klein. Hund begon zijn loopbaan als schilder maar stapte in 1942 over op beeldhouwen. Cor Hund behoorde met Wessel Couzijn en Piet Esser tot het selecte groepje wonderkinderen van professor Jan Bronner. In 1947 ontving hij de gouden Prix de Rome waarna een serie belangrijke opdrachten volgde evenals een benoeming tot hoogleraar aan de Rijksakademie. Dit legde echter druk op hem en hij  voltooide slechts een klein aantal opdrachten. Het merendeel van zijn beeldhouwwerk is niet verder gekomen dan het ontwerpstadium.

 

 

Wikipedia

 

 

De achternaam van Cor Hund wordt geregeld geschreven als Hunt, ook door zijn oudleerlingen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                               

 

 

 

 


 

Dorpsstraat, Landsmeer

 

Foto’s: april 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in Waterland