Aan allen die het leven lieten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument 1940 - 1945 door Paul van Crimpen, 1965

 

 

Het beeld stelt twee handen voor die verkrampt de lucht grijpen, maar die elkaar vanuit een bepaalde positie gezien, ook lijken te troosten. Op de plaquette staat:

 

                           Aan allen die het leven lieten voor de bevrijding van ons land.

 

Rondom de voet rond de sokkel:

 

                          Hun sterven maant tot waakzaamheid

 

 

 

 

 

 

In het krantenarchief zijn drie verwijzingen te vinden naar de plaatsing van het monument. De maker wordt niet genoemd.

 

Landsmeer mist blijvend gedenkteken”:

 

7 mei 1965

 

Ondanks de regen en koud weer heeft Landsmeer dinsdagavond de meest stijlvolle herdenking van de gevallen gehouden van alle voorbije jaren. In het plantsoen naast de gereformeerde kerk was een gedenkteken opgericht, waarbij de padvinderij haar dodenwacht opstelde. (..)  Deze avond is gebleken dat een herdenking in deze trant elk jaar zin zou hebben en daarom is het dubbel jammer dat dit kleine monument weer verdwijnt. Het is nu twintig jaar na de bevrijding en toch zijn er nog velen die voelen dat het niet hebben van een monument om de gevallenen, ook uit de gemeente Landsmeer, die uit de oorlog niet weerkeerden, te eren, een gemis is.

 

Feestprogramma 30 april en 5 mei in Landsmeer”:

 

6 april 1966

 

Woensdag 4 mei om half acht: Gelegenheid tot krans- en bloemlegging bij het dan voltooide monument in de Calkoenstraat.

 

 Gezellig 5-mei feest na stijlvolle herdenking”:

 

9 mei 1966

 

Op de trieste avond van de vierde mei werden toch velen aangetrokken om de plechtigheden bij te wonen in de Calkoenstraat bij het nieuw geplaatste monument, herinnerend aan hen die vielen in de jaren ’40-’45.

 

 

 

 

 

 

 


 

Paul van Crimpen (1932-1999)

 

Van Crimpen werkte veel voor collega-beeldhouwers, maakte mallen, goot en hakte voor Mari Andriessen, Wezelaar en Wenkebach en kwam weinig aan eigen werk toe. Hij leed er onder dat hij daarom als ‘krullenjongen’ werd gezien, hakkers en bronsgieters hadden weinig aanzien, schreef een vriend. Van Crimpen heeft voor een kerk in Steenwijkerwold een altaar en een doopvont gemaakt. Was in de zeventiger jaren voorzitter van de Kring van Nederlandse Beeldhouwers.

 

 

 


 

Calkoenstraat, Landsmeer

 

Foto’s: juni 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in Waterland