Aartsengelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De drie aartsengelen Gabriël, Michaël en Rafaël door Henk Spreeuwenberg, 2009

 

 

 

Tegenover de begraafplaats Sint Barbara staat de aartsengel Gabriël op enige afstand geflankeerd door zijn collega’s Michaël en Rafaël. Ze zijn te herkennen aan hun attributen. Gabriël draagt een band met de tekst 'Ave Maria, gratia plena', het zijn de beginwoorden van het wees gegroet-gebed in het Latijn. Michaël omklemt zijn zwaard en Rafaël heeft zijn staf bij zich.

 

Een engel is een boodschapper tussen de goden en de mensen. De aartsengelen zijn de opperengelen en zijn bekend zowel uit de Bijbel als uit de Koran. De heilige boeken hebben sommige engelen gemeen, zoals Gabriël, Michaël en Rafaël. Uriël, een bekende aartsengel in het christendom, is in de islam niet bekend. Lucifer of Satan zou een gevallen aartsengel zijn.

 

Gabriël kondigde de geboorte van Johannes de Doper aan, en later, aan Maria, de geboorte van Jezus.  Michael is in het bijbelboek Openbaringen de leider van de goddelijke heerscharen (legertroepen) die strijd voeren met Satan. Hij wordt vaak afgebeeld met een zwaard in de hand. Rafaël is de beschermengel van de reizigers, hij is te herkennen aan zijn wandelstaf. Rafaël begeleid de overledenen naar de hemelpoort.

 

 

 

 

Sint Barbara is een open katholieke begraafplaats waar ook ruimte is gereserveerd voor andere geloven. De Russisch en de Koptisch-orthodoxe kerk hebben een eigen afdeling, en een ander deel van de begraafplaats is ingericht voor mensen met een Islamitische achtergrond. Het idee achter de beelden is dat de engelen de mensen op hun tocht langs of naar de begraafplaats zullen begeleigen.

 

 

 

 

 

Spreeuwenberg: Er is nog een aartsengel: Uriël. In het katholieke geloof. Maar omdat de begraafplaats ook een islamitisch gedeelte heeft, en er belang aan hecht dat de islamitische gemeenschap zich ook herkent in die beelden, is Uriël weggelaten en ik vind dat ook wel een hele mooie gedachte.

De aartsengelen van Spreeuwenberg hebben geen gezicht, want een gezicht geeft het karakter van de engel weg en de kunstenaar wil liever dat degene die naar de beelden kijkt, dat karakter zelf invult. Ook is daarmee rekening gehouden met de verschillende godsdienstige achtergronden.

 

 

 

 

 

 

Een islamitische voorganger in een commentaar: “Wat ik niet begrijp is dat ze [de stadsdeelbestuurders] beweren dat ze met hun beelden rekening zouden hebben gehouden met verschillende godsdienstige achtergronden in dit stadsdeel. Het is blijkbaar niet in ze opgekomen dat het afbeelden van deze bovennatuurlijke, verstandelijke wezens zowel bij de joden, de moslims als niet-katholieke christenen streng taboe is. Ook al vermom je dit als kunst.

 

 

 


 

Henk Spreeuwenberg (1947)

 

www.hjspreeuwenberg.nl

 

Het Amsterdams BeeldhouwersCollectief (ABK) schrijft: Henk Spreeuwenberg maakt figuratief werk in natuursteen en brons dat gekenmerkt wordt door strak realisme dat een mathematische bewerking ondergaat.

 

Info

 

 

 

 


 

Amsterdam Westerpark, Spaarndammerdijk, Overbrakerpad

begraafplaats St. Barbara

 

Foto’s: januari 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark