Man op kruk en ornament

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man op kruk en bronzen ornament (een dubbelbeeld) door Ronald Tolman en Liesbeth Pallesen, 1986

 

 

 

Het (voormalige) stadsdeel Westerpark schrijft over dit beeld:

 

De opdracht voor een figuratief beeld en een niet-figuratief object kwam voort uit het Structuurplan beeldende kunst Westerpark / Overbrakerpolders, van Aart Wevers uit 1985. De combinatie van twee beelden was gesitueerd in het oude park aan de Haarlemmervaart.

 

Aan twee tweetallen kunstenaars werd een ontwerp gevraagd. Beide ontwerpen ontvingen grote waardering, waarna de eerste van Tolman en Pallesen voor het park werd gekozen. Het tweede ontwerp (van Rignalda en Dilworth) is op het Van Oldenbarneveldtplein gerealiseerd.

 

Ronald Tolman's beelden - maar ook zijn schilderijen en grafisch werk - hebben de mens als onderwerp. Zijn mensfiguren zijn expressionistisch vormgegeven, en altijd zijn het mensen die bezig zijn, in actie zijn.

 

'De man op de kruk' kijkt naar het abstracte ornament van Liesbeth Pallesen. Haar oorspronkelijk bronzen beeldje werd in 1995 gestolen. In opdracht is in 1996 het huidige ornamentje gemaakt. Ook deze kleine plastiek is expressionistisch, maar met een geheel ander 'handschrift' dan de bronzen figuur van Tolman.

  

 

 

 

 

                          

 

 

 

 


 

Ronald Tolman (1948)

 

www.ronaldtolman.nl

 

van een eerdere website

“Ronald Tolman is een veelzijdig kunstenaar die, grotendeels autodidact, vooral als beeldhouwer, maar ook als schilder en graficus een gedegen reputatie heeft opgebouwd. Zijn werk gaat over mensen, over de manier waarop zij in de samenleving functioneren. Hoe zij een weg vinden tussen goed en kwaad. Hij bekijkt de gedragingen van groepen, de verhouding van de enkeling tot de groep en hun onderlinge relaties. Met name de verhouding van het individu ten opzichte van de maatschappij, de massa anonieme figuren intrigeert hem. Hij ziet het individu vaak als vertolker van macht, de heerser, maar anderzijds ook als persoonlijkheid die tegen het gezag in opstand komt.”

 

 

Liesbeth Pallesen (1955)

 

 


 

Westerpark

 

Foto’s: maart 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark