de Torens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Torens door Rudi van de Wint, 1991-1995

 

 

 

 

 

 

Fabriekje in een fabriek

 

De puntige torens staan op het terrein van de Gemeentelijke Afvalverwerking (AVI-West). De vijf kegels zijn opgebouwd uit een stalen skelet omwikkeld met dik koperdraad. Het koper oxideerde waardoor de torens er nu groen uitzien. Drie keer per dag braken de torens waternevel, stoom en vuur uit, zich daarmee conformerend aan de omgeving. De kunstenaar noemde zijn werk ‘een fabriekje in een fabriek’. Bij de verwerking van afval spelen de elementen water, lucht en vuur een belangrijke rol, maar het proces is in de fabriek aan het oog onttrokken. Met het kunstwerk worden de elementen weer zichtbaar gemaakt.

 

Van de Wint: ‘Mijn sculptuur is in wezen mogelijk gemaakt doordat de echte fabriek verhuld blijft, verdoezeld achter een grote grijze doos.

 

(bron: Het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 

 

                    

 

 

 

 


 

Rudi van de Wint (1942-2006)

 

R.W. van de Wint, Reindert Wepko, roepnaam Ruud, volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan als schilder, maar na zijn deelname aan de Dokumenta van 1977 maakte hij een omslag door. Het moest gaan om schoonheid, maar ook om ontregeling en hij maakte installaties die grenzen aan objecten uit de werkelijkheid.

 

Hij trok zich begin jaren tachtig terug in het duingebied ‘de Nollen’ om zich daar bezig te houden met projecten waarin hij schilder- bouw- en beeldhouwkunst trachtte samen te brengen.

 

www.hetnollenproject.nl                     Wikipedia

 

                  

 

 

 

 

 


 

Australiëhavenweg

 

Een lezer laat september 2018 weten: In verband met ruimtegebrek zijn de torens inmiddels verhuisd naar het kunstpark van de Stichting De Nollen met werk van Rudy van de Wint in Den Helder.

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Westpoort

 

André Volten in Amsterdam