Snoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snoek door Gerrit Graas, ca 1975-80

 

 

De snoek staat sinds kort buiten, naast een voormalige basisschool. Een inwoonster van Oostknollendam vertelde dat het beeld een tijdlang in de gang van de school had gestaan op een x-vormige sokkel. In 2012 waren er al berichten dat de dorpsschool zou moeten sluiten vanwege gebrek aan leerlingen en 1 augustus 2014 viel inderdaad het doek. Voor die drooglegging is de vis kennelijk de vrijheid gegeven.

 

 

 

 

 

Zwerfvis

 

De snoek is gehakt uit een antieke granieten stoepband, de achterkant van de snoek is onbewerkt. Het is het eerste werk dat de gemeente van de beeldhouwer kocht. De roofvis werd eerst bij een school geplaatst, later bij het raadhuis en daarna kwam het werk in opslag. In het NoordHollands Dagblad van 8 oktober 2013 zegt Graas: “Maar nu schijnt het weer bij een schooltje te staan. Ik weet niet precies hoe het zit. Ik zou nog een uitnodiging krijgen, maar heb eigenlijk niets meer gehoord.”

 

 

 

 

 

 

 

Naast deze prachtige snoek maakte Graas ook een dito haas. De haas staat in Neck bij het voormalige raadhuis van de gemeente Wijdewormer.

 

 

 


 

Gerrit Graas (1946)

 

Graas was van 1975 tot 1985 werkzaam als beeldhouwer, hij was leerling van Karel Gomes. Hij maakte ongeveer veertig beelden waarvan er vier in de Zaanstreek staan. Om zijn gezin te kunnen onderhouden zocht hij daarna een andere inkomstenbron.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dorpsstraat te Oostknollendam, gemeente  Wormerland

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld