Afgedankt papier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Prop door Herbert Nouwens, 2013

 

 

Papierfabriek

 

In 1728 werd de oliemolen ‘De Eendragt’ in Wormer verkocht en omgebouwd tot een papiermolen. Dat was het prille begin van wat later zou uitgroeien tot de pakpapierfabriek Van Gelder Zonen. De fabriek was een belangrijke werkgever in Wormer. Na veel voorspoed en uitbreiding ging het vanaf 1970 mis en in 1981 werd het faillissement uitgesproken.

 

 

 

 

 

Kolommen

 

De Vereniging ‘Zaans Erfgoed’ kreeg uit de voormalige papierfabriek bij de sloop in 1984 zes gietijzeren kolommen. De kolommen dateren van rond 1900. Ze werden uitgeleend aan de TU Delft voor een op te richten industriemuseum, maar dat museum kwam er uiteindelijk niet. Toen werd een wedstrijd uitgeschreven voor een kunstwerk waarin de kolommen verwerkt moesten zijn. Er kwamen zesentwintig ontwerpen binnen en het publiek mocht uit vijf geselecteerden het winnende voorstel kiezen. Het verfrommelde papier van Herbert Nouwens kreeg de meeste stemmen; zijn prop bovenop de kolommen bestaat uit gekreukte en gevouwen platen RVS.

 

 

 

 

 

Hommage

 

Herbert Nouwens: “Een prop papier staat symbool voor iets dat je weggooit. De mensen die in de papierfabriek in Wormer werkten, zijn ook een beetje afgedankt. De prop is een hommage aan de mensen die in de fabriek werkten. Zeker geen hommage aan de Van Gelder papierfabriek, die onder andere asbestpapier fabriceerde.”

 

“Ik heb mensen in Wormer al gehoord over ‘onze’ prop. En dat is het ook. Het is echt een symbool voor de mensen die werkten in de papierfabriek.”

 

 

 


 

Herbert Nouwens (1954)

 

www.herbertnouwens.nl           Wikipedia

 

 

De opdracht voor het monument verwierf Nouwens in 2012. Tot dan had hij met cortenstaal gewerkt. Maar door dit beeld werd alles anders. Nouwens: “Dit monument vertegenwoordigt de mensen die in de papierfabriek hebben gewerkt. Daar past geen beeld bij dat door de regen gaat roesten. Ik wilde een mooie prop papier maken, daarom heb ik dus gebruik gemaakt van roestvrij staal.” Sindsdien werk de kunstenaar vaker met dit materiaal.

 

 

 

 

 

 

 


 

Koetserstraat, Wormer

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

Startpagina