Boekenkast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekenkast Carry van Bruggen door Helen Frik, 1997-98

 

 

 

 

 

 

Huisje aan de sloot

 

Carry van Bruggen ofwel Carolina Lea van Bruggen de Haan (1881-1932) woonde van haar peutertijd tot jong volwassene in Zaandam. Ze werkte in 1900 als onderwijzeres in Amsterdam, huwde en vertrok voor een paar jaar naar Indië. Ze ontpopte zich als schrijfster en publiceerde journalistieke stukken en romans. In 1920 huwde ze voor de tweede keer en beleefde daarna haar gelukkigste jaren. Ze schreef in 1921 het boek ‘Het kleine huisje aan de sloot’ waarin ze in 25 korte verhalen het alledaagse leven van een negenjarig joods meisje uit een arm gezin in het benepen protestantse milieu schetst. Ze putte daarbij uit haar herinneringen van haar jeugd in Zaandam. Ter nagedachtenis aan de schrijfster staat een beeld in de vorm van een boekenkast met alledaagse voorwerpen in haar voormalige woonbuurt.

 

 

 

 

 

 

 

Het vrouwfiguurtje dat narrig uit de avondmaalbeker de wereld inkijkt alsof ze zich ontworstelt aan het protestantse milieu, kan zich bespiegelen in de spiegel naast haar. Een asbak met smeulende sigaret staat op de kast, een rokende vrouw was in de tijd van Carry van Bruggen rebels te noemen. De volle boekenkast symboliseert haar productiviteit.

 

Van Bruggen schreef een groot aantal romans maar raakte enigszins in de vergetelheid. Tijdens de tweede feministische golf in de jaren zeventig werd ze herontdekt vanwege haar boek ‘Eva’.

 

 

 

                                   

 

 

 

                                                         

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Helen Frik  (1960)

 

www.helenfrik.nl                         Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Wilhelmina Druckerstraat, Zaandam

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland