Ouders met kind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezin door Cor Hund, 1956

 

 

 

Topper

 

Voor de beeldhouwer is dit werk een topper geweest. Het beeld staat in Alkmaar (kalksteen), Leiden, Uithoorn, Apeldoorn en Curaçao (brons). En hier dus, naast een school in Zaandam.

 

Het beeld was een bewerking van de sculptuur ‘Vreugde van Licht’ dat Hund had gemaakt voor een Philips-prijsvraag. Naar eigen zeggen had hij dat ontwerp een andere betekenis gegeven en aangepast aan de nieuwe context. “Het gezin is op zo’n manier vormgegeven dat het van alle tijden geldig is.”

 

 

 

 

 

Philips-Alkmaar

 

Voor de Nederlandse Philipsfabrieken in Eindhoven werd in 1952 een wedstrijd uitgeschreven voor een monument. Hund zond een ontwerp in voor vier beelden, waaronder ‘Vreugde van Licht’. Hoewel de beoordeling lovend was, werd zijn ontwerp niet gekozen. Drie jaar later kwam Philips bij de beeldhouwer terug. Het bedrijf wilde graag het beeld ‘Vreugde van Licht’ in brons als jubileumgeschenk aanbieden aan Frits Philips. Maar Hund had het ontwerp onderhanden genomen en aangepast in het kader van een opdracht van de gemeente Alkmaar. Daarom weigerde de beeldhouwer. Het bewerkte ontwerp in kalksteen, nu onder de naam ‘Het gezin’, werd in 1956 in Alkmaar onthuld.

 

 

Modern beeld

 

Een lokale krant schreef bij de onthulling in Alkmaar over een beeld met ‘omhoog stromende beweging’. Het werd halverwege de vorige eeuw gezien als een modern beeld omdat details weggelaten waren, de sculptuur werd daarom gezien als een symbool.

 

Niet alleen de pers, ook het Rijk was enthousiast over het kunstwerk. Er werden meerdere afgietsels gekocht in verschillende jaren (1961, 1975) en het werd als geschenk aangeboden aan de Antillen.

 

 

 

 

 

Leiden

 

(van de vvv-site Leiden)

“Het was op de zomerexpositie bij de Burcht in 1956 dat zijn beeld werd gesignaleerd. ‘Het gezin’ van de Amsterdamse beeldhouwer Cor Hund had daar de aandacht getrokken van leden van de commissie voor advies inzake aankopen beeldhouwwerken. Prompt deed de commissie de gemeente Leiden dan ook een voorstel voor de aanschaf ervan. Samen met ‘Moeder en kind’ van Jan Wolkers dat op dezelfde tentoonstelling eveneens indruk had gemaakt.

 

De gemeente stemde ermee in. Vervolgens kreeg de directeur gemeentewerken de opdracht om een geschikte locatie ervoor te zoeken. Die werd gevonden in het plantsoen aan de Van Baerlestraat. Voordat het daar werd geplaatst, werd het echter eerst nog uitgeleend. Voor de wereldtentoonstelling van1958 in Brussel.“

 

 

 

 

 

 

 


 

Cor Hund (1915-2008)

 

Wikipedia

 

 

 

                          Voorheen stond het beeld bij een school aan de Provincialeweg, Zaandam

 

 

 


 

Hoogaarslaan, Zaandam

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland