Vliegende Hollander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vliegende Hollander door Mirjam Janse en Gerrit de Vries, 2003

 

Spookverschijning

 

In het kader van een tentoonstelling met het thema ‘Aanwezig-Afwezig’ maakten de kunstenaars het werk ‘de Vliegende Hollander’. Het transportmiddel lijkt een amfibievoertuig: half voertuig half vaartuig. Het stond opgesteld in een sloot als een zojuist opgedoken spookverschijnsel. Na de expositie is het werk aangekocht door het Zaans Museum en in de slotgracht geplaatst.

 

 

 

 

 

 

Vaarvliegrijtuig

 

In de legende van de Vliegende Hollander doolt de verdoemde kaptein die deze bijnaam draagt, als een schim met zijn spookschip eeuwig over de oceanen als straf voor het aanroepen van de duivel. Hij zou nooit meer aan land komen.

 

Alle vliegtuigen van de KLM dragen de naam ‘Flying Dutchman’, maar ook een vierwielig karretje voor kinderen heet Vliegende Hollander. De berijder kan met het heen en weer duwen van een hendel het voertuig aandrijven via de achteras, met de voeten wordt via de vooras het wagentje bestuurd.

 

 

 

 

 

Verdoemd

 

Deze Vliegende Hollander zweeft als schip zeilloos, roerloos en stuurloos boven zijn element het water, als kar staat hij vast en stuurloos eveneens niet in zijn element te wezen. Oneindig verdoemd op weg naar nergens met een schimmige bestuurder.

 

 

 


 

Mirjam Janse (1956)

 

www.mirjanse.nl

 

Janse bedacht  het beeld, ze bouwde het samen met Gerrit de Vries.

 

 

Gerrit de Vries (1957)

 

Gerrit de Vries, autodidact kunstenaar, “woont tegenwoordig in Anna Paulowna en kan derhalve deze plaatsnaam nu ook foutloos schrijven.” Hij maakte o.a. een prauw van papier waarmee hij naar Amsterdam voer over het Noordzeekanaal.

 

www.kunsteiland.nl/2013/gerrit-de-vries

 

 


 

Zaans Museum, Zaanse Schans, Zaandam,

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland