Ontplooiing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontplooiing door Eugène van Lamsweerde,  ca 1965

 

 

 

 

 

Nieuwe stek

 

Het werk stond in Zaandam sinds 1970 aan het J.A. Laanplein. Het beeld stond naast het voormalige belastingkantoor maar toen dat gesloopt werd, is naar een andere locatie gezocht. In maart 2000 is het kunstwerk aan de Twiskeweg geplaatst en in aanwezigheid van de kunstenaar opnieuw onthuld.

 

 

 

 

 

 

 


 

Eugène van Lamsweerde (1930)

 

Eugène Van Lamsweerde woont en werkt in Romilly-sur-Seine, Frankrijk, sinds 1974. Van Lamsweerde voelt zich als kunstenaar een instrument. Hij zegt eerder te ontvangen dan te doen. "Klaar zijn om te ontvangen. Wat werkelijk van belang is, kun je alleen maar cadeau krijgen."

 

In Frankrijk werd hij voor zijn oeuvre in 1986 geridderd. "Ik ben vaak, of het nu beeldhouwen, schilderen of tekenen betreft, met verschillende werken tegelijk bezig. De mysterieuze werkelijkheid, het punt waar je omheen draait, zet je op een weg naar een tastende, onmogelijke verbeelding van die werkelijkheid.”

 

 

 

 

 

Tastvorm van het kijken

 

Tot de jaren tachtig werkte Van Lamsweerde, naast het tekenen en schilderen, voornamelijk als beeldhouwer. Hij construeerde eerst in klei en was, later in metaal. Hij maakte een groot aantal monumentale werken in Nederland: o.a. in de Paleistuin Noordeinde, voor de Hoofdingang van de Hoogovens, bij de Hoofdpost Brandweer in Amsterdam, bij het voormalig ministerie van Onderwijs te Zoetermeer en in de haven van Tilburg. Een rvs-sculptuur noemde hij in 1989 'een tastvorm van het kijken'.

 

 

 

 

 

 

 


 

Zaandam, Twiskeweg

 

Foto’s:  augustus 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland