Twistappels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appels der Hesperiden door Nic Jonk, 1969

 

Het werk staat sinds 1978 in Zaandijk maar dateert van 1969.

 

 

 

 

Twistappels

 

De Hesperiden waren in de Griekse mythologie nimfen die de boom met gouden appels bewaakten. Wie van de appels at, werd onsterfelijk. Herakles kreeg de taak de appels te stelen en dat lukte, maar via een omweg kwamen ze weer teug bij de Hesperiden. De appels worden ook wel twistappels genoemd want Eris, de godin van de twist, gooide eens zo’n gouden appel met het opschrift ‘aan de mooiste’ naar een aantal godinnen. Prompt brak er ruzie uit: voor wie was de appel bestemd? De Trojaanse koningszoon Paris werd aangewezen als scheidsrechter en hij koos voor Aphrodite (Venus). Die keuze heeft uiteindelijk geleid tot de Trojaanse oorlog.

 

 

 

 

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

Na een opleiding in het reclamevak, gevolgd door avondlessen aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam en een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, vestigt Nic Jonk zich in 1956 als zelfstandig beeldend kunstenaar te Amsterdam. Om in deze beginperiode in zijn onderhoud te voorzien, werkt Jonk tot 1975 als docent o/a op de Koninklijke Academie te 's-Hertogenbosch, Ateliers '63 te Haarlem, en de Rietveldakademie te Amsterdam, in 1965 verhuist Jonk met zijn gezin naar Grootschermer, waar hij gaat werken in wat later het 'Nic Jonk Museum' zal worden.

 

www.nicjonk.nl            Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Het beeld stond oorsponkelijk bij het voormalige gemeentehuis van Zaanstad maar het gemeentehuis werd in 2011 gesloopt.  In 2012 is het herplaatst op de rotonde in dezelfde wijk.

 

 


 

Rotonde Fortuinweg / John Lennonstraat,  Zaandijk

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland