Onbezorgd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluitspeler en meisje door Gerarda Rueter, 1963

 

 

 

 

 

De N.V. Verenigde Blikfabrieken (Verblifa) vierde in 1963 haar 75-jarig bestaan. Vanwege de vestiging in Krommenie schonk de hoofddirectie ter gelegenheid van dit jubileum het beeldje Fluitspeler en meisje aan het Agathe Park; het kreeg een plek tegenover de muziektent. In 1969 werd Verblifa te Krommenie gesloten.

 

 

 

                                                                                                                                ansichtkaart jaren 60-70

 

 

In een artikel over de beeldhouwster schreef De Typhoon van 22 oktober 1964 dat de jongen en het meisje ‘het eeuwig jeugdige van het leven’ verbeelden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gerarda Rueter (1904-1993)

 

‘Meik’ Rueter werd opgeleid aan de Rijksakademie waar zij les kreeg van Bronner. Het effect van Bronners’ credo ‘beeldhouwkunst is architectuur en architectuur is beeldhouwkunst’ klonk lange tijd in haar beelden door. Haar vroege werk wordt gekenmerkt door een monumentale stijl en eenvoudige gesloten composities. Later ontwikkelde zij zich meer in een naturalistische stijl zonder de monumentaliteit uit het oog te verliezen. Rueter maakte veel diersculpturen, kinderportretten en symbolische of historische mensfiguren.

(het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

Kunstpedia                Wikipedia

 

 

Het dagblad De Tijd interviewde Rueter in 1966. ”Kinderen en dieren maak ik het liefst. Ik weet heel weinig af van non-figuratieve kunst, ik ken nauwelijks namen. Je hoeft niet per se non-figuratieve kunst te bedrijven als je met je tijd mee wilt. Ik ben met mijn kunst heel gelukkig.”

 

Ze weet niet meer welke beelden ze in de loop der tijd gemaakt heeft: “Al die geesteskinderen verdwijnen langzaam uit je herinnering en ik doe ook eigenlijk geen moeite ze vast te houden. Ook al duurt het soms een jaar of langer voor ik een idee helemaal uitgewerkt heb.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Agathe Park bij de muziektent,  Krommenie

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland