Prometheus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prometheus, vuur voor goden door Geer Steyn, 1977

 

 

 

 

 

Rotsvast

 

In 1977 kreeg de toen 32-jarige beeldhouwer Steyn de opdracht een werk voor de brandweerkazerne van Zaandam te maken. Hij koos voor het motief van Prometheus die het vuur van de goden op de berg Olympus stal en het de mensen bracht. Prometheus werd daarvoor gestraft en aan de berg Kaukasus gekluisterd waar een adelaar iedere dag zijn lever kwam eten. De lever groeide iedere dag ook weer aan. Steyn heeft Prometheus afgebeeld gekluisterd aan / in de berg. Zijn bovenlichaam zit vast en zijn onderbenen zijn in de rots geklonken. Na verloop van tijd werd Prometheus bevrijd door Herakles.

 

 

 

 

                                                                                                                                                        musschelkalksteen

 

 

 

Uitslaande brand

 

In 1977 heeft de brandweer van Zaandam tegenover een enorme vuurzee gestaan. In oktober brak brand uit bij een transportondernemer en het vuur sloeg over naar een houten loods van een graanhandel. Er was ontploffingsgevaar en veertien gezinnen werden geëvacueerd. Het vuur greep om zich heen in een complex van houten opslagruimtes en deed een vat met 25 ton olie exploderen. De steekvlammen reikten 50 meter hoog. Vuur voor de goden?

 

Het houten gebouwencomplex en een stenen pand gingen verloren maar met groot materiëel -waaronder een blusboot op de Zaan- wist de brandweer het overslaan van de brand naar een grote graansilo te verhinderen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

 

 

 

 

Foto: de Waarheid, 21 oktober 1977

 

 

 

Vuur voor goden

 

In de jaren zeventig en tachtig kampte Zaandam met meer hete vuren. In 1971 brandde een bevoorradingscentrum van Simon de Wit af, in 1973 gingen droogkamers van een houthandel met 700 kuub hardhout in vlammen op en in 1974 verwoestte een brand een deel van een banketfabriek. Het jaar 1979 werd getekend door een felle brand in een cacaofabriek, drie bedrijven werden in de as gelegd en 1000 ton cacao-poeder verbrandde. In 1981 werd opnieuw een houtopslagplaats een prooi van de vlammen en vier jaar later een opslagplaats van een meubelbedrijf en een complete drukkerij. Een verffabriek brandde in 1986 volledig uit.

 

 

 


 

Geer Steyn (1945)

 

www.geersteyn.com

 

Na zijn afstuderen in 1973 aan de Rijkskunstacademie in Amsterdam als leerling van Piet Esser, vertrok Steyn voor een jaar naar Oostenrijk om te studeren aan de Akademie der Bildende Künste bij Fritz Wotruba. Weer terug in Nederland kreeg hij al snel opdrachten voor monumentaal werk in Zaandam (dit muurreliëf, 1977) en Utrecht (speelplastiek, 1979).

 

 

‘Dans’, 1973; een van de eerste werken als ‘vrij’ kunstenaar na zijn afstuderen.

 

Foto: Musem Kempenland

 

 

 

Steyn ontwikkelde zich tot een invloedrijk voortrekker van de penningkunst en werd docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2011 is Steyn na dertig jaar docentschap beeldhouwen met de afscheidstentoonstelling ‘Passie en Ruimte’ met pensioen gegaan.

 

 

 

 

 

 

 


 

Botenmakersstraat,  Zaandam

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland