Attributen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gereedschap door Stefan Strauss, 1994

 

 

Uithangbord

 

Een paar eeuwen geleden was het gebruikelijk met een gevelsteen aan te geven wat voor bedrijf of welk gilde er in het pand gevestigd was of welk beroep de bewoner uitoefende. Veel producten als bijvoorbeeld rollen stof, etenswaren en tonnen en kuipen komen langs op de reliëfs, maar ook gereedschappen zoals hamers, troffels en bijlen. Voor het Belastingkantoor in Zaandam is een kunstwerk gemaakt dat refereert aan die oude traditie: het toont de symbolische attributen van een tollenaar.

 

 

 

 

vloeistempel en inktpot

 

 

Bureau-accessoires

 

De gereedschappen inktpot en vloeistempel komen uit de tijd dat men nog met een ganzenveer of kroontjespen schreef. Het net beschreven papier werd gedroogd door er vloeipapier op te drukken, het papier nam de nog niet ingedroogde inkt op. Om het vloeipapier gemakkelijk te hanteren, werd het op een bolle stempel bevestigd. Een derde object wordt in de archieven aangeduid als gewichtje. Gouden munten werden vroeger gewogen om de waarde te bepalen. Maar het voorwerp zou ook heel goed kunnen doorgaan voor een lakstempel.

 

Gouddelven

 

Twee andere voorwerpen worden aangeduid als een goudzeef en de hoorn des overvloeds. Dat zijn geen praktische maar symbolische attributen: het stelt vermoedelijk de belastinginner voor als een gouddelver die de belastingbetaler ziet als de verpersoonlijking van de hoorn des overvloeds.

 

 

 

 

                                                                                 de hoorn des overvloeds

 

 

 

                                                                              zeef

 

Het belastingkantoor in Zaandam is opgeheven en de beelden zijn in 2015 verwijderd.

 

 

 


 

Stefan Strauss (Dtsl, 1957)

 

Strauss studeerde filosofie in Duitsland en volgde vervolgens kunstopleidingen in Oostenrijk en Amsterdam, hij studeerde in 1986 af aan de Rietveld Academie. In de negentiger jaren maakte hij voor Zaandam en Hoofddorp een kunstwerk voor de openbare ruimte maar schoof meer richting architectuur: in het eerste decennium van deze eeuw ontwierp hij een brug voor Amsterdam en een brug voor Hoorn. Strauss werkt als curator, vooral op het gebied van architectuur.

 

 

 

 

 

 

 


 

Houtveldweg bij het Belastingkantoor,  Zaandam

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland