Tolstoi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tolstoi door Jan Baptiste de Winter, 1985

 

In het kader van stadsvernieuwing zijn zeventiger-begin tachtiger jaren van de vorige eeuw in de Russische buurt van Zaandam, 254 woningen gesloopt en 373 nieuwe woningen gerealiseerd. In 1985 werd het stadsvernieuwingsproces afgesloten. De gerenoveerde buurt kreeg ook een aantal kunstwerken, waaronder de bronzen Tolstoi in de Tolstoistraat.

 

 

 

 

 

Zin van het leven

 

Leo (Lev in het Russisch) Tolstoj (1828 –1910) was een Russisch schrijver die veel invloed heeft gehad op de Russische literatuur en politiek. Hij was van adel, hij mocht de titel graaf voeren. Tolstoi raakte in de loop der jaren in een levenscrisis en begon een zoektocht naar de zin van het leven. Hij vond de zingeving bij de arbeidersklasse die met hun werk het leven mogelijk maakt. De schrijver stichtte een school voor kinderen van boeren, gaf er les en werkte op het veld. Hij liet zijn baard staan en droeg boerenkleding, zijn bedienend personeel stuurde hij weg omdat hij vond dat ze vernederend werk verrichtten.

 

Bij zijn zestien jaar jongere vrouw verwekte de schrijver dertien kinderen. Toen hij de dood voelde naderen, verliet hij huis en haard om zich terug te trekken in een klooster en daar te sterven, maar de dood haalde hem in. Hij overleed in het huis van een stationschef.

 

 

 

 

Olieverfschilderij door Ilya Repin, 1887: Tolstoi met ploeg en eg in de weer

 

 

 

Jan Baptiste de Winter heeft Tolstoi niet als schrijver maar als boer, werkman uitgebeeld.

 

 


 

Jan Baptiste de Winter (1929-1985)

 

De Winter werd te Zaandam op 07-09-1929 geboren en overleed te Hilversum 13-5-1985. Hij was schilder, beeldhouwer en tekenaar en maakte etsen, pentekeningen, olieverven en beelden in brons, steen en terra cotta. Zijn opleiding kreeg hij aan het Rijksinstituut opleiding Tekenleraren Amsterdam en hij kreeg les van Heinrich Campendonk en Jeroen Voskuil. De onderwerpen van zijn kunst behelste hoofdzakelijk portretten, figuren, dieren en landschappen. De kunstenaar wordt ook wel Jean Baptiste de Winter genoemd, hij signeerde zijn werk meestal met Jan Baptiste of J. de Winter.

 

 

 

 

Tolstoi staat met gebalde vuisten. Hij wordt gezien als anarchist, maar hij riep nooit op tot gewelddadig verzet.

 

 

 


 

Tolstoistraat, Zaandam,

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland