Op stap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouw met stola door Pieter d’Hont, 1957, gieting 1979

 

 

 

 

 

 

De kleinere voorstudie voor het beeld ontstond in 1957. Pas in 1966 kreeg d’Hont de opdracht het beeld in brons te laten gieten ter gelegenheid van het eerste lustrum van de stadsschouwburg van Nijmegen in 1966. De vrouw met stola symboliseerde voor de schouwburg het uitgaanspubliek. Het beeld is (in verschillende formaten) verder te vinden in Rhoon, Bilthoven en Amsterdam. De gieting van het beeld in Koog aan de Zaan is van 1979.

 

 

 

 

 

Wie

 

Algemeen wordt gesteld dat de echtgenote van de beeldhouwer model stond voor het beeld. Maar volgens het gemeentearchief van Zaanstad schreef het Dagblad de Zaanstreek op 12 november 1998 dat het een jaargenote van d´Hont was op de kunstopleiding. Het publiek ziet er de weduwe A. Honig-Kluyver in die de grond voor het park -waar het beeld staat- in 1925 aan Koog aan de Zaan cadeau gaf.

 

 

 

                            Atelier van d’Hont, 1966

 

 

 

 

 


 

Pieter d'Hont (1917-1997)

 

De Utrechtse beeldhouwer Pieter d'Hont gebruikte zevenenvijftig jaar lang (van 1940 tot 1997) bolwerk Manenburg, Utrecht als zijn atelier. Hij heeft altijd in de figuratieve traditie gewerkt. Mens en dier vormen de belangrijkste onderwerpen van zijn oeuvre, dat bestaat uit vrij maar vooral ook gebonden werk dat in heel Nederland te vinden is. Vele bekende Nederlanders (waaronder prins Willem-Alexander, John Kraaykamp, kardinaal Alfrink, Henk van Ulsen, Peter Schat, Jaap van Praag, Lien Vos en Henk Vonhoff) hebben in atelier Manenburg geposeerd.

 

D‘Hont is ook de ontwerper van de Edison, het beeldje dat uitgereikt wordt bij de gelijknamige muziekprijs. Op 12 juni 1997 overleed Pieter d'Hont op 80-jarige leeftijd.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Koogerpark, Koog aan de Zaan 

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland