Licht en vorm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewaarwording door Ron van de Ven, 1997

 

 

Voor het voormalig gemeentehuis van Assendelft staat een monument voor de in Assendelft geboren 17e eeuwse schilder Pieter Saenredam (1597-1665). De schilder werd vooral bekend door zijn schilderijen van kerkinterieurs.

 

 

      

 

                                          St Pieterskerk Utrecht, 1654 door Pieter Saenredam                              portret van Saenredam, 1628

 

 

Ode aan Saenredam

 

De vorm van het beeld ‘Gewaarwording’ is strak gehouden naar de strenge eenvoud van Saenredam en de vorm is geïnspireerd op de vorm van de absis zoals Saenredam die placht af te beelden. Volgens de beeldhouwer is die vorm een lichtvanger en ook het trechtervormige beeld vangt het licht van boven. Het beeld is verder beschilderd in een aantal lagen met verschillende tinten oker om het effect na te bootsen van de gelige muurvlakken op de olieverfschilderijen van Saenredam.

 

Ter gelegenheid van het beeld ‘Gewaarwording’ heeft Van de Ven een catalogus uitgegeven van zijn werk. Hierin beschreef hij zijn beeldende herinnering: Nergens is het licht zo lijfelijk aanwezig als in Romaanse kerken. De aanwezigheid van een lichtbundel doet de zwaarte, de beslotenheid ontluiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verleden

 

Ten tijde van de onthulling stond het beeld in een perk van het gemeentehuis van Assendelft. De kunstenaar liet gras en de twee aanwezige bomen omranden in een halve cirkel. Daarin werkten de bomen als pilaren, één geheel vormend met de sculptuur. Het perk is inmiddels verdwenen en het gemeentehuis is geen gemeentehuis meer.

 

Het kunstwerk staat op een stenen plaat met de jaartallen 1597-1997 en de naam Pieter Jansz. Saenredam. Het viert de 400e geboortedag van de schilder.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ron van de Ven (1956)

 

www.ronvandeven.nl

 

 

 

 

 

 


 

Dorpsstraat 370, Assendelft  

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland