Borneobrug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Vogels’ op de Borneobrug door Adriaan Geuze, 1997

Onder de vogelkoppen gaan lampen schuil.

 

 

Kunstzinnig component

 

“Architectuur is niet hetzelfde als kunst, maar heeft wel degelijk een sterke kunstzinnige component.” Aan het woord is architect Bart Reuser over de Borneobrug. “Als iets alleen maar functioneel is, werkt het niet goed. Er moet aan het eind van het project iets zijn dat voorbij gaat aan het rationele en onverklaarbare, dat voorbij gaat aan functionele eisen: een bepaalde ‘twist’.

 

Daar betreedt de architectuur het terrein van de kunst. Hier zorgt de vormgeving van de brug ervoor dat er voor ieder een ander soort beleving kan zijn van het ding zelf, maar vooral ook van de relatie tot en het kijken naar de omgeving. Het kunstwerk maakt hiermee het alledaagse tot het bekijken waard.”

 

(citaten uit Beelden van Amsterdam, 2006)

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Adriaan Geuze (1960)

 

Geuze richtte in 1987 samen met collega Paul van Beek het bureau West 8 Landscape Architects op. Geuze is professor landschapsarchitectuur aan Harvard University. West 8 ontwierp onder meer een radicaal concept voor de beplanting rond Schiphol en een opvallend schelpen-landschap aan de voet van de Oosterschelde dam.

 

Met bureau West 8 werkt Geuze aan oplossingen voor de bedreiging van Nederland door het stijgende zeewaterniveau. Een van de oplossingsrichtingen is het aanleggen van een reeks grote eilanden voor de kust van Duinkerken tot Texel, 25 kilometer westwaarts vanaf de huidige kustlijn, met de bedoeling om Nederland te beschermen tegen het beuken van de golven.

 

 

Wikipedia

 

 

 


 

Borneobrug, Borneo-Sporenburgeiland

 

Foto’s: maart 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Zeeburg