Vrouwe Fortuna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouwe Fortuna door Pieter Starreveld, 1950

 

 

Zoek

 

(…) Roegholt heeft zich inmiddels gestort op het volgende verdwenen beeld: een bronzen Fortuna van beeldhouwer Pieter Starreveld, bekend van de Zeeman op uitkijk aan de De Ruyterkade. In 1950 werd het neergezet op het dak van de Stoomvaart Maatschappij Nederland op de kop van het Java-eiland. Na sloop van het gebouw heeft het nog een tijdje op de Oostelijke Handelskade gestaan voor de oude passagiersterminal. Nadat daar vier jaar geleden was begonnen met de bouw van de nieuwe terminal, is het niet meer gesignaleerd.

 

''Destijds vertelden ze me dat het lag opgeslagen op een werf aan de Cruquiusweg,'' zegt Roegholt. Maar toen ze onlangs eens langs wilde gaan om het beeld te bekijken, kreeg ze te horen dat niemand ooit van het beeld had gehoord, laat staan het had gezien. ''Verontrustend,'' vindt Roegholt. Een verzoek om informatie is inmiddels onderweg naar stadsdeel Zeeburg.

 

(citaat uit het Parool,  23-11- 2002)

 

 

                                                                                         

 

                                                                                                                     Fortuna in 1955 (Foto: Beeldbank Amsterdam)

Boven water

 

Zeeburg, 27 november 2002

- Het tweeënhalve meter hoge bronzen beeld Fortuna van Pierre Starreveld is terug gevonden in een loods in het Westelijk Havengebied. Het beeld dat in 1998 op last van stadsdeel Zeeburg werd verwijderd van de Oostelijke Handelskade in verband met de bouw van de Passagiers Terminal Amsterdam was sindsdien in vergetelheid geraakt.

 

Historicus Alice Roegholt melde in dagblad Het Parool "verrukt" te zijn dat het beeld nu terug is. Ze hoopt dat het beeld een plaatsje krijgt op het Java-eiland, waar het oorspronkelijk heeft gestaan op het dak van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. "Dan kan het herenigd worden met Starrevelds Zeeman op de uitkijk dat nu nog op De Ruyterkade staat maar ook terug komt naar het Javaeiland. Misschien dat dan tegelijk pogingen ondernomen kunnen worden ook de beeldengroep Amphitrite terug te halen naar het Mien Ruisplantsoen op het KNSM-eiland.

 

(site Stadsdeel Zeeburg)

 

 

 

                     

 

 

 

Ambtenaren

 

AMSTERDAM - Op de vliering in de hoek van een loods in het Westelijk Havengebied staat de groen uitgeslagen, tweeënhalve meter hoge  Fortuna  van Pieter Starreveld (1911-1989). De touwen van de verhuizing hangen nog om haar nek en billen. Ernaast ligt een opengewerkte wereldbol van grijsgeschilderd koper, het voetstuk waarop  Fortuna  ooit stond.

 

Sinds het beeld vier jaar geleden werd weggehaald van de Oostelijke Handelskade wegens de bouw van de nieuwe passagiersterminal, was het niet meer gesignaleerd. Maar nu is het terug.

 

In opdracht van Zeeburg haalde Willem Linkens van W & A Service het beeld van Starreveld in 1998 weg. Sindsdien heeft er niemand meer naar gevraagd. Een beetje raar vindt hij het wel. ''Maar echt verbaasd dat zoiets in een ambtenarenorganisatie gebeurt, ben ik ook niet,'' zegt hij. ''Mensen vertrekken. En nergens wordt iets geregistreerd. Dan dan raakt zo'n beeld in vergetelheid.'' Een medewerker maakte hem - na lezing van deze krant - erop attent dat het beeld zoek was. Linkens hoopt dat het beeld nu snel uit zijn loods wordt weggehaald.

 

(citaten uit het Parool, 27-11-2002)

 

 

 

                     

 

 

Onthulling

 

Het kunstwerk Vrouwe Fortuna is op vrijdag 30 maart 2007 feestelijk onthuld door stadsdeelwethouder Dennis Straat (kunst in de openbare ruimte). Vanaf  de nieuwe locatie, het openbare veldje naast club Panama, kan Fortuna Zeeburg zegenen met geluk.

 

2 april 2007

 

Stadsdeelwethouder Dennis Straat sprak tijdens de onthulling en verrichtte vervolgens samen met de zoon van de kunstenaar, Sijbrand Starreveld, de onthullingshandeling.

Zeeburg heeft hiermee een bijzonder beeld terug. Het beeld van de godin van het lot, staand op een opengewerkte wereldbol met windroos, is in 1950 vervaardigd door Pieter Starreveld (1911 – 1989) in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN). Het personeel van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) heeft in 1950 bij het tachtigjarig bestaan van de SMN dit kunstwerk aan de directie aangeboden. Het kreeg een plaats op het hoofdgebouw van de SMN op het Java-eiland. Bij de plaatsing werd de wens uitgesproken dat Vrouwe Fortuna de maatschappij welvaart en geluk zou mogen brengen.

 

Na het vertrek van de SMN uit het Oostelijk Havengebied is het beeld op de kop van de Oostelijke Handelskade geplaatst. Toen hier de werkzaamheden voor de nieuw passagiersterminal startten heeft het stadsdeel het kunstwerk opgeslagen. Na een opknapbeurt krijgt het beeld nu een nieuwe plek in het Oostelijk Havengebied, in een omgeving waar het  direct mee verbonden is. De herplaatsing van Vrouwe Fortuna is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van stadsdeel Zeeburg en Royal P&O Nedlloyd N.V. (opvolger van de SMN).

 

(site Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zeeburg)

 

 

 


 

Pieter Starreveld (1911 – 1989)

 

Starrenveld is vooral bekend om zijn figuratieve dierfiguren.

 

Wikipedia

 

 

 


 

Oostelijke Handelskade

 

Foto’s: april 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zeeburg