Implantart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Implantart door Scorselo & Swart , 2007

 

 

Openbaar atelier

 

In de maanden juli t/m september 2007 zijn in 100 dagen op 1000 m2 grond 45 sculptures gemaakt voor de braakliggende boomringen op IJburg. Dit zijn betonnen ringen in het asfalt. Uitsparingen voor de bomen die maar niet kwamen. Wanneer de bomen uiteindelijk worden geplant, verhuizen de sculpturen naar permanente plekken, zoals het schoolplein, de brug, in de straat en voor de kerk.
Alle kunstinstallaties zijn zodanig geconstrueerd dat zij verplaatst kunnen worden op het moment dat de bomen geplant worden. De sculptures betreffen allerlei variaties op ‘ladders’ en zijn overdrijvingen van eenvoudige items van alledag of humoristische beschouwingen van problemen die ontstaan tijdens het leven in een nieuwe stad onder constructie.

 

 

Gemeenschapszin

 

Scorselo & Swart hebben voor Implantart alle partijen op IJburg uitgenodigd te participeren: de locale culturele groepen, bewoners en omliggende scholen met als mogelijkheid additionele kunstinstallaties te maken in de toekomst. Hierdoor groeit Implantart mee met de ontwikkelingen van IJburg (de straten) en creëert naast de autonome kunstwerken, steeds nieuwe actuele kunstinstallaties. De beelden zijn bedoeld om het leven en de gemeenschapszin te reflecteren en het debat op straat te stimuleren over het belang van kunst en cultuur in de openbare ruimte. Dit geeft Implantart een bijzonder en tegelijkertijd particulier karakter.

 

 

Schoolkinderen

 

“De eenvoud van beeld en materiaal staat naast de diversiteit van het finale kunstwerk (de serie in de straat) en geeft hiermee het gebaar van mogelijkheid aan. Vanuit de eenvoud van de gedachte ontstaat de complexiteit van het idee;” aldus Scorselo & Swart. De ladders worden mede ontworpen door de schoolkinderen van IJburg. Zij zijn uitgenodigd door de kunstenaars om onder het subproject KIDSPLANTART mee te helpen bouwen aan de ladders. Het kunstproject stimuleert de actieve participatie van de schoolkinderen op IJburg door middel van een educatief kunstprogramma dat past binnen het curriculum van de scholen. Dit programma vindt plaats in de eerste introductieweken van het nieuwe schooljaar augustus 2007.

 

Deze eerste 45 sculpturen zullen bij elkaar, in de vorm van een ‘beeldenpark’, overwinteren in Amsterdam-IJburg. In maart 2008 zullen de eerste 25 gaan beginnen aan een reizende tentoonstelling en geplaatst worden voor kortere of langere tijd in de straten van Amsterdam (vandaar IMPLANTART)

 

 

 

 

                       

 

 

 

Persbericht  13 juni 2008

 

Het IJburgse kunstenaarsduo Scorselo & Swart heeft 23 hoge zwarte sculpturen gemaakt. Deze beelden worden dezer dagen geplaatst in de nog lege boomringen rond het Theo van Goghpark: in de Emmy Andriesstraat, de Pampuslaan en de Eva Besnyöstraat. Deze boomringen zijn nog leeg, omdat de bomen die daar komen te staan, pas in het najaar kunnen worden geplant. Als de bomen worden geplant, verhuizen de beelden naar een andere plek op IJburg.

 

De kunstenaars bedachten vorig jaar om de nog lege boomringen in te vullen met kunst. Het project Implantart was geboren. Stadsdeel Zeeburg en het projectbureau IJburg reageerden ethousiast op dit initiatief en werkten mee. In 100 dagen hebben de kunstenaars de kunstwerken op een leeg stuk land op IJburg realiseerd. Een van de kunstwerken is door leerlingen van het IJburgcollege ontworpen.

 

Elk beeld heeft als basisvorm een ladder en elk beeld is anders. In de strakke lijnen van de ladders is het rechte stratenpatroon en de architectuur van IJburg te herkennen. Ook passen de ladders goed bij de achtergrond van de vele bouwkranen op IJburg. De ladders kunnen ten slotte ook gezien worden als symbool van de oneindige mogelijkheden die de nieuwe wijk IJburg biedt.

 

 

 


 

Scorselo & Swart

 

Joseph Scorselo en Fenna Swart (1948 en 1968)

 

Het internationale Kunstenaarsduo; Scorselo&Swart; (US-NY Scorselo & NL Swart) begint hun samenwerking in 1998 in AMSTERDAM met korte films en live kunstperformances.

 

Performances

 

In 1999 ontwikkelden zij de kunstvorm: de Art Action. In 1999 maken ze een serie van drie Art Actions op de Dam: De Dam Border Projects 1999. In de zomer van 2000 lopen zij in 100 dagen de Holland Border Walk 2000 en plaatsen tijdscapsules in 14 grensgemeenten. In 2002 kruisigen zij zich in: Crucifixion op het Museumplein in Amsterdam en daarna in Documenta, KASSEL. Met Surrender to Indifference evacueren zij het Spui en worden er gedurende een week 100 'slachtoffers' door de stad verspreid. Eerder, in 2001 maken zij 1000 stoelen op de Dam waarmee ze publiekelijk vraagtekens plaatsten bij het besluit van het Prins Bernhard Cultuurfonds om bijna drie ton uit te trekken voor nieuwe stoelen in de Nieuwe Kerk voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima.

 

 


 

Maria Austriastraat

 

Foto’s: december 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg