Boomstronken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boomstronken door Adriaan Geuze -buro West 8- , 1998

 

 

 

 

 

 

Bij het begin van de bosbaan bij het Amsterdamse bos liggen op twee plekken in totaal veertig ijzeren boomstronken. Er zijn twee typen te ontwaren, sommigen zijn van boven afgesloten met een rooster met jaarringpatroon. Maar de stronken zijn in 1998 gemaakt voor een heel andere lokatie.

 

 

 

 

 

Kunstmatig landschap

 

Een overgebleven gebiedje onder pijlers van een spoorwegviaduct bij station Sloterdijk, moest destijds aangekleed worden en Bureau West 8 kreeg de opdracht het restgebiedje op het Carrascoplein in te vullen. Ze bedachten een kunstmatig landschap waarin de pijlers begroeid moesten raken met klimop en bomen verbeeldden. Tussen de bomen lagen de ijzeren stronken alsof in het virtuele productiebos geoogst was. ’s Avonds brandden lampen in de stronken en ze projecteerden de schaduw van de jaarringen in het rooster op de pilaren. Een mooi en origineel ontwerp. Als je scherp oplette en aan de juiste kant van de coupé zat, kon je een aantal stronken vanuit de trein zien liggen. Het gaf een lichte organische touch aan het betonlandschap.

 

Maar in 2009 ging het plein op de schop voor een herinrichting en de stronken zijn herplaatst in het Amsterdamse bos. Van veel stronken is het jaarringrooster verdwenen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Adriaan Geuze (1960) -buro West 8-

 

Geuze richtte in 1987 samen met collega Paul van Beek het bureau West 8 Landscape Architects op. Geuze is professor landschapsarchitectuur aan Harvard University. West 8 ontwierp onder meer een radicaal concept voor de beplanting rond Schiphol en een opvallend schelpen-landschap aan de voet van de Oosterschelde dam.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Amsterdamse bos, Amsterdam

 

Foto’s: juli 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuiderAmstel