Engel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engel door Willem Reijers, 1945

 

 

Boodschapper

 

In 1945 hakte Reijers het beeld ‘Spookverschijning’ en hetzelfde jaar een grotere versie van dat beeld: ‘Engel’. In 1949 werd ‘Engel’ in het Martin Luther Kingpark geplaatst, dat uiteraard toen anders heette. Het beeld verbeeldt een mythisch wezen, een boodschapper tussen goden en mensen. In 2005 kreeg het beeld in verband met een herinrichting binnen het park een andere standplaats.

 

De oorspronkelijke naam van het park was Amstelpark, maar in 1968 wer het park vernoemd naar de dat jaar vermoorde neger-predikant Martin Luther King. De naam Amstelpark werd later opnieuw ingezet: in 1971 kreeg het huidige Amstelpark in Buitenveldert de aanduiding.

 

 

 

 

 

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

 

 

 

Betekenis van symbolen:

 

Het kruis als symbool van Geloof

Het anker als symbool van Hoop

Het hart als symbool van Liefde

 

Voor Mattheus het beeld van de Engel

Voor Marcus het beeld van de Leeuw

Voor Lucas het beeld van de Os

Voor Johannes het beeld van de Arend

 

 

 

 


 

Martin Luther Kingpark

 

Foto’s: januari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid