VU Spaarster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VU-spaarster door Pieter de Monchy, 1980

 

 

 

De Vrije Universiteit werd opgericht in 1880 door een groep protestanten onder leiding van Abraham Kuyper, zij waren het niet eens met de vrijzinnige manier waarop op andere universiteiten onderwijs gegeven werd. Het Vrij in de naam betekent onafhankelijk van de staat maar dat betekende ook afhankelijkheid van donaties.

 

 

Vanaf 1932 werd door Vrouwen VU-hulp in de gereformeerde huishoudens groene collectebusjes met het portret van Kuyper gedistribueerd. De huisvrouwen stopten daar kleingeld in uit de huishoudportomonee (eigen waarneming: het busje stond in de keuken op de plank tussen de kruiden).

 

Met dubbeltjes en kwartjes maar ook centen en stuivers werd zo in de loop der jaren ruim zeventien miljoen gulden bijeengebracht. Na vijf jaar inzamelen kon in 1937 bij de 100ste geboortedag van Kuyper al bijna 312.000 gulden overhandigd worden. In 1956 werd de 100.000ste spaarster genoteerd.

  

 

 

Bij het honderdjarig bestaan gaf de Rabobank het beeldje van de VU-spaarster kado aan de jubilerende universiteit. Inmiddels werd de onderwijsinstelling al tien jaar geheel gefinancierd door de staat. De VU-spaarsters waren een uitstervende groep. Het groene busje werd in 1992 opgeheven.

 

 

 

 

 

 

Het beeldje werd in de Hortus geplaatst maar langs een weinig gebruikt pad. In 2005 bij het 125 jarig bestaan is het verhuist naar een plek waar het ook vanaf de openbare weg gezien kan worden (foto’s: vanaf de openbare weg, de Hortus is in het weekend gesloten).

 

 

 


 

Pieter de Monchy (1916-2011)

 

Wikipedia

 

 

Autodidact de Monchy is via het schilderen, pas rond zijn 35ste overgestapt op beeldhouwen. Hij heeft veel opdrachten voor de overheid uitgevoerd, waaronder sportbeelden, monumenten, reliëfs en portretten in brons. Ook voor het buitenland heeft hij diverse werken gemaakt, in Djakarta, Stockholm, Willemstad (Curacao) en Valencia staat zijn werk. Daarnaast kreeg hij veel opdrachten van particuliere en bedrijven.

 

 

 

Herkenbare handschriften

 

(citaten uit Trouw, 1 augustus 2001)

 

Naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse beeldhouwer Pieter de Monchy.

 

'Ik heb altijd zó geschreven.''  Pieter de Monchy  maakt in de lucht een schrijfbeweging met de rechterhand. ”Dan kan ik dat toch niet ineens zó gaan doen.'' Zijn hand maakt vervolgens een onhandige beweging alsof hij van bovenaf letters op het papier moet krijgen. Veel meer woorden maakt de 85-jarige beeldhouwer er niet aan vuil. Hij maakt gewoon traditionele, naturalistische beelden in brons.

 

Pieter de Monchy  kreeg voor het eerst bekendheid met zijn grote portretkop van Albert Schweitzer die hij voor het Vredespaleis in Den Haag heeft gemaakt.  Sindsdien had hij toegang tot een groter circuit van opdrachten. Inmiddels heeft hij heel wat beroemdheden geportretteerd: directeuren uit het bedrijfsleven, acteurs, zangeressen, componisten en vier leden van het koninklijk huis.

 

,,Ik maak altijd innerlijke portretten'', vertelt de beeldhouwer. ,,Het karakter moet eruit spreken. Daarbij heb je mensen met hoofden en mensen met koppen. Dat laatste is het mooist. Mensen kunnen ongelofelijk knap zijn -een mooi hoofd hebben- maar het is vaak moeilijk daar iets mee te doen. Anderen hebben meer karakter doordat ze een kromme neus hebben of een scheef gezicht. Die kromme neus zal ik altijd ietsje groter maken. Door een beetje te overdrijven breng je het karakter van zo iemand duidelijker over.''

 

 

 

 

 

 

 


 

Hortus VU, Van der Boechorststraat

 

Foto’s: mei 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuiderAmstel