Verschuivingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschuivingen door Ben Guntenaar, 1975

 

Guntenaar kreeg de opdracht om een werk voor deze locatie te vervaardigen in het kader van Amsterdam 700. Het object bestaat uit een kolom met vier schuinstaande ribben, opgebouw uit vier blokken.

 

 

 

                                                          

 

 

Architectonisch

 

Ben Guntenaar werkte aanvankelijk figuratief en expressief maar later meer minimalistisch, architectonisch en abstract. Vanaf de jaren 60 woonde en werkte hij in de Dordogne waar hij zijn favoriete steensoort de vilhonneur -een lichte kleurige zandsteen- had gevonden. De delen stenen bewerkte en rangschikte hij tot een nieuw geheel, waardoor zijn latere werk sterk architectonisch aandoet. Opvallend kenmerk van Guntenaar’s oeuvre is zijn aandacht voor het karakter van het materiaal, veelal kalk- en zandsteen of travertijn. Het vormt een wezenlijk onderdeel van zijn beelden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ben Guntenaar (1922 - 2009)

 

Guntenaar begon als leraar aan de Kunstnijverheidsschool, later omgedoopt tot de Rietveld Academie, in Amsterdam en koos er pas later voor om zijn eigen creativiteit te volgen. Door zijn leraarsbaan tot een duobaan te maken met beeldhouwer Jos Wong, maakte hij tijd vrij en werkte in de Dordogne.

 

In de jaren vijftig, toen al als docent werkzaam, vormde Guntenaar samen met de beeldhouwers Carel Kneulman, Wessel Couzijn, Shinkichi Tajiri en Hans Verhulst de ‘Groep A’dam’.  Het doel: “Door gemeenschappelijke inspanning veelvuldig op internationaal niveau te exposeren om daardoor de hedendaagse beeldhouwkunst nieuwe erkenning te verlenen.” Maar al snel viel de groep door meningsverschillen uiteen. De groepsleden onttrokken zich met hun werk aan de nogal traditionele beeldhouwkunst van dat moment in Nederland, het werk van de groep werd gekarakteriseerd als ‘de Cobra van de Nederlandse beeldhouwkunst’.

 

 

Wikipedia

 

                      

 

 

 

 

 


 

Churchilllaan

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid