Aankomst Sinterklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aankomst Sinterklaas door buurtgenoot Emil van Slooten, 1999

 

Aan de gevel van café Captein & Co, op de punt van de Binnenbantammerstraat en de Kromme Waal. Het beeld is geplaatst ter gelegenheid van de opening van het café.

 

 


 

Emil van Slooten  (1917-2009)

 

Van Slooten was oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, werd in 1975 hoogleraar bij de Gemeente Universiteit van Amsterdam en ging in 1984 met emeritaat. Mede door zijn inzet werd het AvL de bakermat van de hoofd-halschirurgie in Nederland.

 

 

 

Citaten uit een Interview voor de buurtkrant OpNieuw, juni 2003:

 

Chirurgie is echt een handwerk, lijkt me.  

Ja, ik ben altijd met mijn handen bezig geweest, als kind ook. Altijd getimmerd en gewerkt en dingen gemaakt en schepen gerepareerd, eindeloos. Vooral met de kankerchirurgie moet je natuurlijk ongelooflijk veel techniek en trucs leren en mogelijkheden uitproberen om je uit moeilijke onverwachte situaties te redden. Dat wordt de laatste tijd steeds minder, omdat de beeldvormende technieken zo heel veel beter zijn geworden dan in mijn tijd.

 

In 1984 bent U met pensioen gegaan?

Ja, ik heb een paar jaar overgewerkt dus. Maar met veel plezier. Want toen mijn tijd afliep, toen ik 65 was, was het nog niet gelukt om een goede opvolger te vinden. De mensen die graag tumorchirurgie wilden leren waren toen net aangesteld. Die heb ik opgeleid, twee jaar lang.

 

En Uw ervaring hebt U kunnen overdragen?

Ja, dat gaat dan vanzelf. Dat was een leuke tijd. Ik was toen net ook met mijn huidige vrouw en het was toen helemaal een tijd van opbouw en een nieuw leven beginnen en dingen anders doen dan vroeger. Ook in m'n privé-bestaan. De meeste mensen denken, dat je het na je zestigste het wel zo'n beetje gehad hebt, stilstaat, maar dat is niet zo, je ontwikkeling gaat gewoon door.

 

Hij is de schepper van onder andere de beeldengroep aan de gevel van het hoekhuis Binnen Bantammerstraat - Kromme Waal

Intussen ken ik de houdingen en anatomie van het menselijk lichaam zo uit en te na, dat het beeldhouwen bijna als vanzelf ging.

 

 

In 2004 heeft de medische staf op 22 juni ter ere van de nieuwbouw en het 90-jarigbestaan van het NKI-AvL een beeld aangeboden aan de Raad van Bestuur. Het beeldt een patiënt uit die wachtop de uitslag, en een arts die nadenkt over de beste behandeling voor de patiënt. Het beeld is vervaardigd door Emil van Slooten, die vrijwel zijn hele arbeidzame leven in het NKI-AVL heeft gewerkt als chirurg. Van Slooten was een pionier in de oncologische chirurgie en een groot voorstander van de multidisciplinaire behandeling van kanker.

 

 

 

                               

 

 

 


 

Binnen Bantammerstraat, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juni 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum