Walraven van Hall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedenkteken voor Walraven van Hall door Fernando Sánchez Castillo, 2010

 

 

 

 

 

 

Megazwendel

 

Walraven van Hall (1906-1945) was in WO II de bankier van het verzet. Zijn organisatie, het Nationaal Steunfonds, vergaarde  ruim 83 miljoen gulden (nu ca een half miljard euro). De grootste slag sloeg het fonds door middel van fraude met waardeloze obligaties bij de Nederlandsche Bank. Die bracht 51 miljoen gulden op, en is daarmee de grootste bankzwendel in Nederland. Met het kapitaal werden tienduizenden onderduikers onderhouden en illegale kranten, spionage-organisaties en het gewapend verzet gefinancierd. De bijnaam van Van Hall was de Olieman, meestal werkt hij onder de naam Van Tuyl.

 

Verraad kwam van een man die zijn huwelijk wilde redden. Hij had een relatie met een koerierster die in handen van de Duitsers viel. Hij probeerde zijn liefje vrij te krijgen, maar de Sicherheitsdienst dreigde zijn vrouw in te lichten. Daarop vertelde de man plaats en tijd van enkele bijeenkomsten. Van Hall werd drie maanden voor de bevrijding opgepakt en gefusilleerd.

 

 

Gevallen reus

 

Het gedenkteken is een omgevallen boom in brons, die vlak voor de Nederlandsche bank geplaatst is. De boom staat voor de ‘gevallen reus’ Van Hall. Het is ook een ontmoetingsplaats, op de takken mag gezeten worden, kinderen mogen er op klimmen. Het staat symbool voor Van Halls vermogen mensen bij elkaar te brengen. Elkaar bestrijdende verzetsmensen kreeg hij rond één tafel.

 

De gepensioneerde huisarts Weijers nam het initiatief tot het monument. Hij was gefascineerd geraakt door verhalen over Van Hall. Hij deed er vijf jaar over om het monument te financieren, de plek te regelen en een kunstenaar te vinden.

 

 

 

 


 

Fernando Sánchez Castillo (1970)

 

Geboren in Spanje, woont en werkt in Madrid.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Frederiksplein

 

Foto’s: juni 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum