‘Bolwerk’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Sigurdur Gudmundsson, 1988 / 1998

 

 


 

Bolwerk

 

In de zeventiende eeuw werd vanuit het westen vanaf het IJ rond Amsterdam een halfcirkelvormige stadswal met bolwerken gebouwd. Aan de binnenzijde lag de Lijnbaansgracht, aan de buitenzijde de Singelgracht. Een bolwerk was een driehoekige muurpartij die uit de stadsmuur in de Singelgracht naar voren stak. Elk bolwerk rustte op 44 overwelfde bogen en had een omtrek van ca. 200 meter. Alle bolwerken waren met zwaar geschut uitgerust. Op 25 van de in totaal 26 bolwerken stond een molen.

 

                             

 

 

De stadswal raakte in de achttiende eeuw in verval en diende vanaf 1798 niet langer als verdedigingswerk. In 1807 werd de stadswal verlaagd tot een halve meter boven het waterpeil en omgebouwd tot een wandelweg met beplanting. In de loop van de negentiende eeuw is de wal verder gesloopt in verband met de stadsuitbreidingen buiten de Singelgracht. Zowel het 1e als het 2e Marnixplantsoen waren oorspronkelijk bolwerken, de eerste heette bolwerk Haarlem.

 

De kunstenaar is met het op een borstwering of hekwerk lijkend kunstwerk geďnspireerd door dit verleden lijkt het. Maar het beeld uit 1988 stond oorspronkelijk op het Prof. Tulpplein tegenover het Amstelhotel. Het werd in 1998 verplaatst.

 

 

 

 

 

 

 


 

Sigurdur Gudmundsson (1942)

 

Wikipedia: Gudmundsson

 

 


 

Eerste Marnixplantsoen, Amsterdam Centrum

 

Foto’s:  juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum