Ode aan de boorders

 

 

 

 

 

 

 

 

Ode aan de boorders door Hugo Kaagman, 2010

 

 

Noord/Zuidlijn

 

De daadwerkelijke bouw van de Noord/Zuidlijn is voorjaar van 2003 gestart, in 2011 zou alles afgerond zijn. Maar vele grote problemen bij de aanleg hebben de opleverdatum al vooruit geschoven naar 2017, en de begroting laten stijgen van 1, 5 naar 3,1 miljard euro (schatting in 2011). Langs het Damrak tegenover het Victoria Hotel staat een werkhal die een bouwschacht overdekt. Via deze schacht worden tunnelsegmenten ‘afgezonken’ en de tunnelschacht ingeschoven. Het boorproces gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door. De in 2010 geplaatste hal moet de geluidshinder in de omgeving beperken.

 

Naschrift 2015: De (be)schutting is niet meer.

 

 

 

 

 

 

Ode aan de boorders

 

Hugo Kaagman is op voordracht van de omwonenden gevraagd de hal aan de straatzijde op te sieren met een kunstwerk. Op een doek heeft hij in zijn Delftsblauwe-stijl een schets van Nederland en Amsterdam neergezet, evenals van de mensen die in de tunnel aan het werk zijn. Hij noemt het een ode aan de boorders. Kaagman:

 

“Toen ik deze opdracht kreeg, heb ik als voorwaarde gesteld dat ik geen propaganda voor de metro wilde maken. Toch zie je rechts een schotel met veel boorders erop. Die symboliseert het respect voor het vakmanschap van de boorders, die onder deze unieke omstandigheden hun werk doen. Op die mannen mogen de Amsterdammers zich niet afreageren, vind ik. Op de middelste schotel zie je de schatten van het Rijksmuseum. En op de derde staat alles wat toeristen naar Amsterdam lokt: de Westertoren, de Magere Brug, het Paleis op de Dam. De teksten zijn vrije associaties, maar als je goed kijkt, ook kritisch.”

 

 

 

 

 

 

 

Nooduitgang

 

Op 13 oktober 2010, de dag voor de onthulling, werd de ontsierende blauwe schutting opgebouwd. Is er iets te verbergen voor het oog van de toerist? Erachter is o.a. het mannetje in de maan te zien met een voetbal, een scheermesje en het wapen van Amsterdam geflankeerd door twee aangepaste leeuwen. Er zit een deur in de schutting met een bord ‘Nooduitgang vrijhouden’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hugo Kaagman  (1955)

 

www.kaagman.nl                    Wikipedia

 

 

 

               

 

 

 

 


 

Damrak, Amsterdam

 

Foto’s: mei 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum