Visarend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visarenden of zeearenden door Hildo Krop, 1923

Brug 257

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen. Een vaak terugkerend thema van Krop was de verwijzing naar water, het verbeelden van dieren die in of in de omgeving van water leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1963 werd de brug gerenoveerd en werden de arenden verwijderd. In 1983, bij het verschijnen van het boek  ‘Amsterdamse bruggen 1910 -1950’ waren ze nog niet terug op hun plek. Maar bij het verschijnen van de 2e druk in 1995 hadden de vier arenden hun rechtmatige standplaats herkregen.

        

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Dr. Meijer de Hondbrug, Amsterdam Centrum

Weesperstraat, brug 257 over de Nieuwe Achtergracht

 

Foto’s: januari en februari 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Hildo Krop