de Harmonicaspeler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De harmonicaspeler door een anonieme kunstenaar (F.d.G), 1994

 

 

Accordeonist

 

Het beeld hangt aan de gevel van Anjeliersstraat 175, het pand is gelieerd met Theatergroep Flint. De groep zette september 2006 een afscheidsfeest in Frascati luister bij met de voorstelling ‘Korreltje zand’. Cryptisch ? Jazeker.

De theatergroep maakt voorstellingen waarin proza en poëzie muzikaal bewerkt zijn. Medeoprichter en artistiek leider Felix Strategier speelt daarbij op zijn onafscheidelijke accordeon.

 

Theaterbloed

 

De anonieme maker van het beeld heeft een band met de theaterwereld. Eind zestiger jaren was de bijna afgestudeerde medicijnstudent een belofte voor het muzikaal studentencabaret. Op de vraag toen of hij tegen schenen aan wilde schoppen, antwoordde hij dat hij van perfectionistisch amusement houdt. Als je tegen iets bent, moet je erheen gaan en niet op het toneel gaan staan was zijn mening. Hij overwoog toen sterk in de podiumkunst verder te gaan, een arts was te missen in Nederland en goede cabaretiers waren er niet veel. Na een niet zo goede ontvangst van een optreden en een uitgebrachte LP een jaar later, is hij toch verder gegaan in het medische vak -de plastische kant, dat wel-.

 

 

 

 

 

 

Medicus

 

In 2003 en 2005 schrijft de gemeente Amsterdam:

De afgelopen vijftien jaar is het Amsterdamse straatbeeld verfraaid met diverse plastieken van een onbekende kunstenaar. De verrassende bronzen en ijzeren beelden zijn zonder enige aankondiging in het holst van de nacht geplaatst door de maker. Inmiddels is bekend dat het gaat om een Amsterdammer die zijn brood verdient als medicus en in zijn vrije tijd kunstenaar is.
De gemeente Amsterdam heeft deze werken in eigendom ontvangen, op voorwaarde dat de identiteit van de kunstenaar(s) niet bekend wordt gemaakt.

 

 

 


 

Anjeliersstraat

 

Foto’s: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Anonieme Beelden