Fontein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontein met faunen door Hildo Krop, 1918-1919

 

Een reeds lang drooggelegd fonteintje tegen de muur van de Munttoren. Het bekken wordt gevormd door twee schelpen en wordt geflankeerd door twee faunen, met ieder een vogel in de hand. Tussen de twee faunen is een watergolvenpatroon aangegeven, suggererend dat de stroom uitmondt in het waterbekken. De vogels symboliseren de vrije geest.

 

 

 

                             

 

 

 

 

                                       

 

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Muntplein, tegen de muur van de Munttoren

 

Foto’s: mei 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Hildo Krop