Kokadorus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokadorus door Erica van Eeghen, 1977

 

                                                     Aangeboden ter gelegenheid van

                                                           het 25e lustrum van het

                                                 Amsterdamsch Studenten Corps /

                                   Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging

                                13 oktober 1977                                     Erica van Eeghen

 

 

 

 

 

 

Kokadorus of Cocadorus (1867-1934)

 

Op de Amsterdamse markten stonden standwerkers of hoogwerkers (ze stonden op een paar schragen met een plank) die met humoristische verhalen hun waren aan de man probeerden te brengen. De verhalen waren meestal beter dan de handel.

 

Een van hen was Meijer Linnewiel (1876-1934) die als professor Kokadorus, standwerker van de openlucht universiteit, bekend werd. Hij had zijn arbeidsterrein op het Amstelveld en werd betiteld als keizer van de Nederlandse standwerkers, zelf noemde hij zich ‘de koopman van noord-Venetië’. Hij hield zijn gretig gehoor voor dat hij hofleverancier was, de medailles op zijn borst waren het bewijs. Een kwakzalverprijs is naar hem vernoemd: de “Kackadorisprijs”.

 

 

Een paar van zijn redeneerstaaltjes:

 

“Ik genees je als onze vroegere Wethouder van Financiën. Je voelt dan wel een leegte hier in dezen omtrek (wijst op zijn zakken), maar wat je gehad hebt ben je kwijt.”

 

Bretels: "zo goed! om je schoonmoeder aan op te hangen!"

 

Zijn goedkope portefeuilles waren van écht leer, en dat kwam goed uit, leren portefeuilles waren wettelijk verplicht sinds de nieuwe leerplichtwet.

 

 

De naam Cocadorus heeft hij zichzelf aangemeten en heette een samentrekking te zijn van van Co, Ca en Dorus resp. grootvader, grootmoeder en vader. Maar ook dat lijkt een verzinsel, zijn vader heette Jacob, zijn grootouders Jacob, Mietje, Salomon en Eva.

 

 

 

                                                     

 

                                                                      Bron: Het Geheugen van Nederland

 

 

 

 

 

 


 

Reclamecampagne Herfstbeelden

 

200 standbeelden de das omgedaan

 

Eind september 2006 blijkt een aantal buitenbeelden verblijd te zijn met een sjaaltje met de tekst Trotseerhetweer.nl. Op de site is te lezen dat op de eerste dag van de herfst (23 september) 200 beelden door heel Nederland een shawl omgekregen hebben om hun weerstand een beetje te helpen. In Amsterdam zijn o.a. Descartes, Woutertje Pieterse, de Nachtwacht, Wibaut, Thorbecke, Wilhelmina, Prins Hendrik, Anton de Kom en Kokadorus ingepakt. Het product dat onder de aandacht wordt gebracht is een yoghurtdrankje met probiotica.

 

 

 

 

                                              2006

 

 

 

                                          2010

 

 

 


 

Erica van Eeghen (1955)

 

Het beeld is onthuld op 13 oktober 1977. De studentenverenigingen ASC/AVSV (het corps van de UvA) vierden in 1976 hun 25ste lustrum, en omdat het feest enigszins in het teken stond van Kokadorus, wilde men de stad een beeld van deze hoogleraar aanbieden.

 

Maakster Erica van Eeghen was rechtenstudente, lid van het corps en enthousiast. Ze had lessen gevolgd bij Liesbeth Pallesen. “En ik heb me toen nooit afgevraagd of ik voor dat beeld wel de meest geschikte figuur was.” Bij de onthulling door de wethouder van Cultuur was ze 22 jaar jong. Van Eeghen is inmiddels zakelijk leider van De Toneelmakerij en komt aan beeldhouwen niet meer toe. Ze kijkt nog met plezier naar het beeld. “De verhoudingen kloppen, hij staat er lekker te oreren, het beeld is niet doortrokken van kunstopvattingen. Een onbevangen beeld.”

 

Toen ze het beeld maakte, keek Van Eeghen regelmatig in de spiegel, de lijnen van de menselijke vormen controlerend. Ze besloot hem een stropdas in zijn hand te geven. Bij de onthulling had Kokadorus die das nog steeds in zijn hand, maar de volgende dag brak de das al af omdat er kinderen aan gingen hangen. “De gemeente heeft me nog gevraagd de zaak te herstellen, maar daar heb ik van afgezien. Kinderen zullen altijd aan dassen blijven hangen.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Amstelveld, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: september 2006 en maart 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten