het Strijdlied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koor op een stadsurinoir door Hildo Krop, 1926

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

Mannenkoor

 

In Krop brandde het socialistisch vuur, hij meende dat een nieuwe tijd ging aanbreken. Zijn werk geeft daar uiting aan, niet iedereen was daar blij mee. Krops vader was banketbakker en vanwege deze achtergrond noemde Gerard Reve de beelden misbaksels van een communistische koekenbakker. Dit mannenkoor siert een urinoir.

 

 

Pissing in Public

 

In 2004 toonde Hans van Houwelingen op de sculptuurquadriënnale van Letland dit urinoir in fotoprint onder de titel ‘Pissing in Public’. Het werk was bedoeld als een cadeau van Nederland aan Letland.

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

                              

 

 

 


 

Oudezijds Voorburgwal, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Hildo Krop