Nieuwe Naatje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Naatje door Hanna Mobach, 1975

 

 

Eendracht

 

Oorspronkelijk is Naatje van de Dam (of Naatje op de Dam, officieel De Eendracht) een Nationaal Monument dat tussen 1856 en 1914 op de Dam in Amsterdam heeft gestaan. Het was een symbool van de volksgeest ten tijde van de Belgische afscheidingsoorlog. Officieel heette het: Gedenkteken aan de Volksgeest van 1830 en 1831. Het gehele beeld bestond uit verschillende achtkantige en vierkante brokken hardsteen. Deze werd opgesierd door een leeuw en bovenop stond een bijna vier meter hoge dame, De Eendracht. Al snel ontstond de bijnaam Naatje Eendracht en later kortweg Naatje. Het beeld verviel en werd in 1914 verwijderd om plaats te maken voor een trambaan, de Amsterdammers rouwden er niet om:

 

                                                     “Lieve Naatje, schrei toch niet.

                                                     Nu gij dra de sloopers ziet,

                                                     Lang genoeg stondt ge op den Dam

                                                     Oud en stijf, mismaakt en lam

 

 

 

                                                

 

 

Damstad

 

Ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van de Kalverstraat werd in 1950 op de Dam Damstad gebouwd.  En Naatje keerde er terug. Beeldhouwer Van Lith maakte een drie meter hoge imitatie van voormalige Naatje. Het beeld werd onder grote belangstelling op een door vier paarden getrokken bierkar en begeleid door schutters door de stad naar de Dam vervoerd. Hoofdattractie bij de opening van Damstad op 14 juni was de installatie van Naatje, Simon Carmiggelt mocht haar welkom heten.

 

Carmiggelt zei onder andere dat hij wel begreep dat hem als niet-Amsterdammer hem deze eer te beurt viel. Na alle vernederingen en bespottingen die ze vroeger van de Amsterdammers te verduren had gehad, zou het een gotspe zijn geweest als nu een Amsterdammer haar hartelijk welkom had geheten. Naatje bleef twee weken op de Dam.

 

 

                        Damstad

 

 

 

                                                            1950

 

 

 

Nieuwe Naatje

 

Ter gelegenheid van een ander jubileum, nu het 700 jarig bestaan van Amsterdam, is Naatje opnieuw teruggekeerd in de stad. Het beeld is geen imitatie of replica van Naatje uit de 19e eeuw, maar een eigentijdse versie en werd daarom ‘Nieuwe Naatje’ genoemd. De nieuwe versie was een schenking van de firma Proost & Brandt. 

 

Op de sokkel staat:

 

                          Op 15 mei 1975 ter ere van Amsterdam 700 weer thuisgebracht

                          door Proost Prikkels Redactie

 

Proost Prikkels is het huisorgaan van de firma Proost & Brandt. 'Nieuwe Naatje' heeft eerst op het Rokin bij de ingang van de Watersteeg gestaan, later is het verhuisd naar de Bullebaksluis.

 

 

 

                       

 

 

 


 

Hanna Mobach (1934)

 

Van 1970-1989 hoofddocent keramisch beeldhouwen bij de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Haar plastieken zijn geinspireerd op het landschap met veel aandacht voor de huid van de objecten.

 

www.hannamobach.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Marnixstraat / Bullebakssluis

 

Foto’s: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum