Capriccio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capriccio door Ronald Tolman, 1984

 

Capriccio: Italiaans voor luimig, geestig, gril; de term 'Capriccio' komt ook uit de muziek, het betekent grillige uitval, wankel evenwicht en is ook een genreaanduiding voor instrumentale muziek ontstaan in de 16e eeuw. De structuur van de muziek is vrij en lijkt niet gebonden aan een vormschema. In de negentiende eeuw werd capriccio verfranst tot 'caprice' en gebruikt voor virtuose stukken met een grillig karakter.

 

 

 

               

 

 

 


 

Ronald Tolman (1948)

 

www.ronaldtolman.nl

 

Tolman houdt zich in zijn werk bezig met de manier waarop mensen en dieren zich in de wereld bewegen. Hij maakt schilderijen, aquarellen, etsen en beelden, is grotendeels autodidact. Zijn werk gaat over mensen, over de manier waarop zij in de samenleving functioneren. Hoe zij een weg vinden tussen goed en kwaad. Hij bekijkt de gedragingen van groepen, de verhouding van de enkeling tot de groep en hun onderlinge relaties. Met name de verhouding van het individu ten opzichte van de maatschappij, de massa anonieme figuren intrigeert hem. Hij ziet het individu vaak als vertolker van macht, de heerser, maar anderzijds ook als persoonlijkheid die tegen het gezag in opstand komt.

 

Symboliek van de menselijke vertoning, applaus en ontlading zijn thema’s in de beelden en etsen van Ronald Tolman. Dit resulteert in kunstwerken vol beweging en emotie veelal gecentreerd rond menselijke figuren. De beelden van brons zijn meestal een compositie van ranke en slanke gestaltes. Tolman: “Het theater is een vrijplaats voor gevoelens. Het is een plek waar menselijke emoties heel makkelijk kunnen worden geuit. Ook het leven zelf houdt het nodige theater in. Als het goed is leef je je leven een beetje als ware het theater.”

 

 

 

                        

 

 

 


 

Oostenburgergracht / Oostenburgervoorstraat

 

Foto’s: februari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld