La Demeure Humaine 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Demeure Humaine  (het menselijk verblijf)  door Ossip Zadkine, 1963-64

Westeinde 1, voor de Nederlandse bank.

 

1963

 

Zadkine kreeg in 1963 van de Nederlandsche Bank de opdracht een derde versie van zijn beeld La Demeure Humaine te maken. Het zou aan de gevel van het  bankgebouw op het Frederiksplein komen en de honderd meter lange noordgevel verfraaien en het horizontale karakter van de gevel doorbreken.

 

 

1967

                                                                                                                       De Tijd, 28 november 1967

 

 

Volgens Zadkine vormt dit beeld de synthese tussen architectuur en de scheppende mens. In 1967 werd het geplaatst. Niet iedereen had waardering voor beeld. Jan Wolkers betitelde het beeld van zijn leermeester als 'een stel gebroken chocoladeletters'.

 

 

Penning gegoten ter gelegenheid van de opening van de Nederlandsche Bank op het Frederiksplein, Amsterdam 1968, door Loeki (Louise) Metz. Het beeld van Zadkine is zichtbaar tegen de gevel

 

 

           

 

 

 

1990

 

Op 11 december 1990 werd het meer dan vier meter hoge beeld verplaatst naar de westzijde van het bankgebouw en op een bronzen tafel geplaatst.

 

 

                     

 

 

 

2009

 

In augustus 2009 gaat de eerste aflevering van de sculptuurroute ArtZuid van start in Amsterdam. Eén van de beelden langs de sculptuurroute is ‘La Demeure Humaine’. Met een takelwagen is het beeld vervoerd naar de tijdelijke plek. Het dagblad Trouw verslaat het transport. Een citaat:

 

“Om zes uur arriveert het beeld bij de Apollolaan. Het wordt langzaam licht. Een deuk in het voetstuk, ontstaan door de druk op de takelwagenrand, wordt vakkundig weggetikt. Het exact neerzetten van het zware object op de witte sokkel is precisiewerk en vereist een goede samenwerking. Van Wees houdt zijn team goed in de gaten. „Duwtje, duwtje! Staat-ie op de rand? Ho! Dit is hem, nu staat-ie goed!” Toch hangt het beeld een beetje naar voren. Is dat per ongeluk? „Nee hoor”, zegt Van Wees, „dat heeft de maker speciaal zo gemaakt, dat is nou beeldende kunst.”

 

2011

 

Na de tentoonstelling is het kunstwerk niet meteen teruggekeerd, er waren werkzaamheden gaande naast de bank. Voorjaar 2011 is het beeld op zijn oude plek bij de Nederlandse Bank teruggeplaatst.

 

 

 

 

                                          2009: Apollolaan

 

 

 


 

Ossip Zadkine  (1890-1967)

 

Wikipedia

 

 


 

Westeinde, Amsterdan Centrum

 

Foto’s: maart 2006, oktober 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  het  mensbeeld