De Eerste Schipvaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Eerste Schipvaart door Willem Reijers, 1946

 

 

De gevelsteen, aangebracht op de Schreierstoren, werd geplaatst ter herdenking van de ‘Eerste schipvaart naar Oostindië 1595’.  Te zien zijn vier schepen en een meeuw of stern. In 1595 waren vier schepen met in totaal 249 opvarenden vertrokken naar de Oost en ruim vijf jaar later keerden drie schepen met 87 overlevenden terug van deze eerste barre tocht naar Oost-Indië. Scheurbuik, ruzies en vijandelijkheden hadden hun tol geëist, maar de eerste koop/strooptocht naar de Oost was een feit en bewezen was dat het kón. Voor een uitgebreide geschiedenis zie Wikipedia.

 

                                     Bovenin het relief staat de tekst ‘Navigare necesse est’: Varen is noodzakelijk

 

 

Het schip Amsterdam haalde de terugreis niet, de bemanning was dusdanig uitgedund dat het opgegeven werd.

 

 

 

Volgens Het Dagblad (uitgave van de Nederlandsche Dagbladpers te Batavia) van 17 augustus 1948, was het idee voor een gedenksteen al opgekomen in 1943. Een commissie werd ingesteld die aan twee beeldhouwers de opdracht gaf een ontwerp te maken. De commissie voor de beeldhouwwerken van de Gemeente Amsterdam koos voor het ontwerp van W.L. Reyers. “De gedenking op 10 Maart 1945 (350 jaren na dato) moest ongemerkt voorbijgaan wegens de Duitse bezetting. [..]  De gedenksteen is thans in de Schreyerstoren aangebracht en werd overgedragen aan mr. Arn. J. d’Ailly, Burgemeester van Amsterdam.”

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

                                                                                  Foto: ca 1960; Beeldbank Amsterdam

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

 

 

                                    

 

                                      citaten uit Het Vrije Volk, 10 juni 1960 n.a.v. een overzichtstentoonstelling

 

 

 


 

Prins Hendrikkade, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: augustus 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum