de Nachtwacht

 

 

 

 

 

 

 

De Nachtwacht door Mikhail Dronov en Alexander Taratynov, 2005

 

De beeldengroep heeft vanaf december 2005 vier jaar op het plein gestaan. Ieder jaar was het de vraag of de groep nog een jaar kon blijven, maar na de herinrichting van het plein in 2009 keerden de beelden niet terug. Eind 2012 stond de beeldengroep er toch weer, zij het opnieuw met een beperkte verblijfsvergunning. Het onzekere verblijf is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Onderstaand een greep uit de berichten:

 

        Rembrandt oog in oog met 22 bronzen figuren uit zijn Nachtwacht

Vanaf 20 december 2005 staan aan de voeten van Rembrandt op het Rembrandtplein in Amsterdam 22 figuren van zijn Nachtwacht. De bronzen beeldengroep werd in vijf jaar tijd vervaardigd door de Russische beeldhouwers Mikhail Dronov en Alexander Taratynov.

 

Zes jaar geleden kwam Mikhail Dronov op het idee de personages van dit wereldberoemde schilderij als het ware tot leven te laten komen. De beelden werden in Moskou gegoten en in kleine groepen naar Nederland vervoerd. De driedimensionale Nachtwacht is net op tijd klaar voor de herdenking van het 400e geboortejaar van Rembrandt.

 

  

 

Weer een icoon gestold in brons

 

Op het Amsterdamse Rembrandtplein is een beeldengroep van de Nachtwacht verrezen. Kapitein Frans Banning Cocq, luitenant Willem van Ruytenburch, het meisje met de dode vogel, de schutter die zijn musket laadt: ze staan er allemaal, meer dan levensgroot in brons gegoten, spottend gadegeslagen door het standbeeld van de grote schilder direct achter hen.

 

De pretentie van driedimensionaliteit voegt niets toe, kán niets toevoegen, aan de grootste icoon van de Nederlandse schilderkunst. Het driedimensionale beeld hangt al in het Rijksmuseum. Dankzij Rembrandts virtuoze spel met licht en duisternis marcheren de schutters na 363 jaar nog altijd zo van het doek af. Kinderen grijpen onwillekeurig naar Banning Cocqs uitgestoken hand. In brons verdort die hand tot de tak van een dode boom, die zelfs op de wind niet meer beweegt.

 

(citaten uit de Volkskrant 27 januari 2006)

 

 

Nachtwacht op Rembrandtplein vernield

 

De bronzen beeldengroep van de Nachtwacht op het Rembrandtplein in Amsterdam is vernield. Een van de 22 beelden (de schutter, de zogenoemde ‘man met de musket’ die links van de kapitein staat) is vermoedelijk zondagochtend vroeg met geweld omvergegooid en ontdaan van het hoofd. Medewerkers van café Schiller troffen het bronzen hoofd maandagochtend aan en brachten het in veiligheid. De Ondernemersvereniging Rembrandtplein, initiatiefnemer van de beeldengroep, zal aangifte doen van vandalisme. Dat maakte een bestuurslid van de vereniging dinsdag bekend.

 

‘Het is nog maar de vraag of het beeld hersteld kan worden. Daar moeten de kunstenaars over beslissen. Als het niet kan, moet er een nieuw beeld worden gemaakt’, aldus de ondernemer. Om verdere vernieling te voorkomen komt er waarschijnlijk een camera bij de beelden te hangen.

 

 

De beelden zijn gemaakt door Russische kunstenaars en in het kader van het Rembrandtjaar (400e geboortejaar) sinds begin dit jaar te zien op het Rembrandtplein vlak voor het standbeeld van de Meester zelf. Hoewel kunstcritici weinig te spreken zijn over de meer dan levensgrote beeldengroep, krijgen toeristen er geen genoeg van tussen de schutters te poseren. De Ondernemersvereniging hoopt de beeldengroep aan te kunnen kopen en zo een permanente stek op het plein te bezorgen.

 

Het beeld had een waarde van 100 duizend euro maar de beeldengroep is volgens de ondernemer voor 1,5 miljoen euro verzekerd. ‘Financieel zal dit niet zo heel veel gevolgen hebben, maar het is diep triest, zo'n zinloze daad.’ Vooralsnog hebben zich geen getuigen van de vernieling gemeld en is niemand aangehouden.

 

 (ANP en citaten uit de Volkskrant 06-06-06)

 

 

 

                    

 

                                               Foto’s: ANP

 

 

Nachtwacht op Rembrandtplein opnieuw vernield

 

AMSTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer hebben vandalen de bronzen beeldengroep van de Nachtwacht op het Rembrandtplein in Amsterdam vernield. Twee beelden zijn in de nacht van zaterdag op zondag omver getrokken, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.

De politie hield zondag twee mannen aan van 26 en 30 jaar uit Maasdijk en De Lier. Zij verklaarden de beelden in dronken toestand te hebben toegetakeld. Het gaat om twee beelden in de achterste rij van de groep, een schutter en een edelman. Een speer ligt los op de grond. De schade aan het kunstwerk is onbekend.

 

In juni waren de beelden ook al het doelwit van vandalen. Onbekende daders gooiden toen een van de beelden om, waardoor het hoofd eraf brak. De beelden zijn voor 1,5 miljoen euro verzekerd. Het hele kunstwerk weegt 8000 kilo en het relatief lichte hondje is speciaal voorzien van een geheime beveiliging om diefstal te voorkomen.

 

De beelden zijn gemaakt door Russische kunstenaars en sinds begin dit jaar te zien op het Rembrandtplein in het kader van het Rembrandtjaar. De ondernemers aan het plein willen de Nachtwacht, tegenover het beeld van de schilder zelf, graag voor langere tijd houden omdat de attractie toeristen trekt.

 

(ANP 25 -10- 2006)

 

 


 

        Beeldengroep Nachtwacht blijft wellicht op het plein

 

AMSTERDAM - De Ondernemingsvereniging Rembrandtplein en Omgeving wil de beeldengroep Nachtwacht 3D graag op het plein houden. Maar voor een jaar verlenging moet nog 75.000 euro op tafel komen, waarvan de ondernemersvereniging zelf 7.500 euro hoopt op te brengen. ''We zijn inmiddels bezig bedrijven aan te schrijven voor een financiële bijdrage, en we gaan praten met het stadsdeel,'' aldus woordvoerder Ton Poppes, eigenaar van The Escape. ''De beelden zijn een veel groter succes dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Er gaat geen dag voor bij of er staan honderden mensen bij stil.''

 

 

Aankoop: 1,5 miljoen

 

Peder Ekegardh, zaakwaarnemer van de kunstenaars, is het roerend met hem eens. Hij schat het aantal bezoekers van de Nachtwacht 3D inmiddels op 'zo'n miljoen'. En daarbij is het voor de kunstenaars een prestigieuze plek. Ekegardh heeft een brief opgesteld aan het stadsdeelbestuur waarin hij pleit voor een subsidie voor het behoud van de beelden. Hij denkt daarbij onder meer aan een langlopend, voordelig huurcontract - tien tot vijftien jaar - of aan verkoop. Als de beelden op het Rembrandtplein kunnen blijven, vragen de kunstenaars er 1,5 miljoen voor, laat hij weten.

 

       

 

 

Dat de beeldengroep al twee keer is 'aangevallen' door vandalen heeft het enthousiasme niet getemperd. Ekegardh:''Wat er is gebeurd, was baldadigheid en niet bepaald een beeldenstorm. We hebben er rekening mee gehouden dat een van de beelden gestolen zou kunnen worden. Maar zo'n beeld weegt vier- tot vijfhonderd kilo, dus zo makkelijk gaat dat niet.''  Nadat de 'Rooie Musketier' omver was getrokken, moest de bronsgieter er aan te pas komen om scheuren te herstellen. Verder bleek een speer geknakt, een vaandelstok afgebroken en een lans verdwenen. ''Zo'n lans is natuurlijk verleidelijk om aan te gaan hangen.'' Een camera houdt de beelden inmiddels dag en nacht in de gaten en bij de tweede aanval werden de daders in de kraag gegrepen.

 

Ekegardh wacht nu af hoe het stadsdeel zal reageren op zijn voorstellen. ''De gemeente denkt aan een herinrichting van het plein. Daar moeten de beelden dan wel in passen. En als het allemaal lukt, moet er ook een definitieve sokkel komen waarop de Nachtwacht vast komt te staan.''

 

(naar Het Parool van 22-11-2006)

 

 

 

                                                                                                            2006

 

 


 

Rembrandt moet zonder Nachtwacht op zijn plein

 

Aankoop: 1 miljoen

 

De aankoop van de beeldengroep op het Rembrandtplein is definitief van de baan. Koop is geen reële optie gebleken, de Russische makers vragen een miljoen euro voor hun werk. Wel wordt nog alles op alles gezet om de publiekstrekker nog een jaar te kunnen huren. Als dat niet mocht lukken verdwijnt eind januari 2007 de beeldengroep uit Amsterdam. Om het tableau nog een jaar op het Rembrandtplein te laten staan is 75.000 euro nodig, de helft is half januari via een inzamelingsactie moeizaam bijeen gebracht.

 

Ondanks het geld dat nog ontbreekt, verwachten de ondernemers van het Rembrandtplein niet dat de Nachtwacht over enkele weken uit de stad verdwenen zal zijn. “Uiteindelijk hopen we op het Eiffeltoreneffect. Die werd destijds voor de wereldtentoonstelling gebouwd, maar staat nog altijd in Parijs omdat het een enorme publiekstrekker bleek te zijn.” aldus Ton Poppes, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Rembrandtplein en Omgeving.

 

(naar de Telegraaf van 17-01-2007)

 

 

Nachtwacht blijft een extra jaar

 

De beeldengroep de Nachtwacht blijft nog een jaar staan. Het is de ondernemersvereniging gelukt de huurprijs van 75.000 euro bij elkaar te krijgen.

 

(Metro, 30-01-2007)

 

 

      

 

                                                                                                                                                                                          2015

 

 


 

Nachtwacht keert waarschijnlijk niet terug

 

Aankoop: 7-8 ton

 

In 2009 is het plein heringericht, Rembrandt is verplaatst en gedraaid.

 

Het is nog de vraag of de beelden die De Nachtwacht voorstellen, terug zullen keren. Hoewel dit altijd een populair kunstwerk was bij toeristen, die er en masse op de foto gingen, laat de gemeente de financiering ervan over aan de ondernemers. Poppes: ''We hebben het geld helaas nog niet bij elkaar, die beelden kosten namelijk zeven à acht ton. Ik ben er druk mee bezig.''

 

(citaat uit het Parool, 16 december 2009)

 

 

 

                                                                                                                             2015

 

 


 

Adopteer een Nachtwachtbeeld

 

De Nachtwacht is november 2012 toch weer teruggekeerd, maar de groep op het plein zien te houden blijft een probleem. Daarom is in 2014 een adoptieplan bedacht: voor 1250,- euro per jaar is een beeld te adopteren. Volgens de ondernemers zijn de beelden niet meer weg te denken van het plein. “Het is één van de meest gefotografeerde attracties in de stad.”

 

(naar de Telegraaf, 15 april 2014)

 

 

 

                                                                                                               2015

 

 


 

Rembrandtplein

 

Foto’s: januari en juli 2006, juni 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum