Nijverheid en Spaarzaamheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijverheid en Spaarzaamheid door Lambertus Zijl, 1926

 

 

Het (voormalig) bankgebouw aan de Herengracht 595, hoek Rembrandtplein 47, hoek Amstelstraat 12, werd in 1926 neergezet naar ontwerp van Berlage, althans de buitengevels en stedebouwkundige opzet zijn waarschijnlijk van hem, de plattegronden van andere architecten. Voor het grote complex moesten 24 andere panden verdwijnen. Voor decoratie van zijn gebouwen werkte Berlage al eerder met Lambertus Zijl samen (de Beurs van Berlage in 1903), en ook voor dit project koos hij voor deze beeldhouwer.

 

Zijl flankeerde drie ramen aan de Herengracht met zes gevelstenen. Ze tonen dieren waaraan eigenschappen toegeschreven worden die het bankwezen graag ziet: nijverheid en spaarzaamheid. Drie gevelreliëfs laten insecten zien: mieren, bijen en vlinders, drie andere tonen knaagdieren: hamsters, bevers en eekhoorns.

 

 

 

             

 

 

 

                                   

 

 

 

 

                              

 

 

 

               

 

 

 

 


 

Lambertus Zijl (1866-1947)

 

Lambertus Zijl was begin vorige eeuw een belangrijk bouwbeeldhouwer, een kunstenaar die in samenwerking met architecten en interieurontwerpers niet alleen de kunstzinnige ornamentiek aan en in gebouwen verzorgde, maar ook op de grote passagiersschepen van de Nederlandse Stoomvaart Maatschappij en de Koninklijke Paketvaart Maatschappij. Kunstenaars als Zijl maakten voor de zalen, gangen en hutten van de eerste klas bronzen reliefs, beelden, houtsnijwerk, meubels.

 

Lambertus Zijl en zeker Mendes da Costa zijn bepalend geweest. Deze twee beeldhouwers legden de grondslag voor de stijlomslag aan het begin van de eeuw. Het 19-eeuwse classicisme werd binnen enkele jaren vervangen door hun robuuste, heldere stijl, die goed aansloot op de Amsterdamse School-architectuur.

 

 

          

 

 

 

 

 


 

Herengracht 595, Amsterdam

 

Foto’s maart 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum