Grote staande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote Staande door Eja Siepman van den Berg, 1984

 

 

Vrouwentorso

 

Eja Siepman van den Berg heeft het beeld getiteld Grote Staande gemaakt voor de poort van de Haarlemmerdijk 170 die toegang geeft tot het binnenterrein tussen de Haarlemmerdijk en Haarlemmerhouttuinen. Het wit gepleisterde poortgebouw met woon- en winkelfunctie biedt auto’s en voetgangers toegang tot dit terrein. De poort wordt gedragen door twee rijen van vier zuilen die oorspronkelijk van wit beton waren en sinds 1996 door Madje Vollaers en Pascal Zwart bekleed zijn met emaillestaal met moiréprint in zwart en groen. Dit kunstwerk draagt de titel Evergreen.

 

 

 

                 

 

 

 


 

Eja Siepman van den Berg (1943)

 

www.ejasiepmanvandenberg.nl                    Siepman van den Berg in Wikipedia

 

 

Siepman op haar site: Opdracht 1984: Amsterdam, beeld voor het Poortgebouw Haarlemmerstraat, architecten: Van Herck en Nagelkerke (Haarlemmerstraat moet zijn Haarlemmerdijk).

 

 

 

Evenbeeld

 

Op het Rokin stond eenzelfde Staande, maar een kleinere versie: 75 cm hoog. Siepmans werk maakte deel uit van een beeldenroute uitgezet op het Rokin in 1977 en werd na afloop door de antiquair H.D. Pfann aan de stad geschonken. Niet lang na plaatsing werd het beeld gestolen, maar enkele weken later onbeschadigd teruggevonden in de gracht.

 

Het herkreeg zijn plek op het Rokin maar ging langzaam ten onder in oprukkend straatmeubilair, geparkeerde auto’s en wat dies meer zij. In 1991 werd het weggehaald, maar in 1996 teruggeplaats op het Rokin, vlakbij de oorspronkelijke plek aldus het Amsterdams Beeldenboek uit 1996. Nu is het weer weg van het Rokin: in opslag vanwege de noord-zuidlijn werkzaamheden meldt het stadsdeel.

 

 

Staande op het Rokin

   

 

 

 

                 

 

 

 

 


 

Haarlemmerdijk Amsterdam - C

 

Foto’s: maart 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum