Swigterspoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poort Swigtershofje, 1744

 

 

Liefdadigheid

 

De welvarende plaat- en boekverkoper Isaak Swigters reserveerde in 1744 in zijn testament 34.000 gulden om een hofje te laten maken. Maar hij wachtte niet tot zijn dood (1750) en begon zelf met bouwen. Aan het begin van het steegje staat een toegangspoort. De poort laat een motief zien dat vaker voorkomt bij hofjes: liefdadigheid.

 

Twee hoornen des overvloeds omgeven een hand die op het punt staat een munt in een andere hand te laten vallen. Het zijn twee rechterhanden, de bovenste hand geeft een helpende hand aan de onderste. De tekst: ‘Zalig degene die zich bekommert om de arme en behoeftige, op de kwade dag zal de Heer hem bevrijden’.

 

 

Kapel

 

De officiele naam van het hofje was S.J. Oude-vrouwen-Swigters-Familien-Hofje. Behalve de huisjes legateerde Swigters aan het R.C. Oude Armenkantoor een stukje grond van 685 x 475 cm, en een som geld om op die plek een eigen kapel voor de bewoonsters te bouwen. De kapel (4,5x4,5 m) is gebouwd in de trant van een schuilkerk. Ter hoogte van de eerste verdieping zijn drie smalle galerijen waar de vrouwen de mis kon bijwonen.

 

De familieleden van de stichter hadden voorrang en mochten eisen dat de laatst gekomen bewoonsters hun kamer(s) zouden ontruimen, om er vervolgens zelf in te trekken. Dat is een paar keer voorgekomen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

                                                                          

 

                                                                           kapel van 4,5 x 4,5 m met smalle galerijen op de eerste verdieping

 

 

 


 

Amstel

 

Foto’s: september 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum