Vaste klant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaste klant door Albert Zweep, 1997

 

 

De oude man met poes zit voor het café Festina Lente. Het verhaal gaat dat de beeldhouwer op de lat consumeerde en op enig moment teveel op zijn kerfstok had. Om zijn schuld te voldoen, maakte hij dit beeld. Later heeft de firma Heineken het in brons laten gieten.

 

 

Vereffening van de drankrekening

 

Joost de Jong heeft de geschiedenis van het beeld opgetekend voor Ons Amsterdam (februari 2010):

 

 

Op een bankje voor het café op de Looiersgracht zit een oude man die een poes aait. Zowel de man als de poes zijn van brons. Het beeld is daar terecht gekomen op dezelfde wijze als veel kunstwerken aan de muren van Parijse cafés: de drankrekening werd vereffend met een kunstwerk voor de kroegbaas.

 

Beeldhouwer Albert Zweep was aan het begin van kunstenaarsbestaan stamgast in café de Looier (het etablissement heet nu Festina Lente). De beeldhouwer was bevriend geraakt met de eigenaar. Zijn drankrekening was eind 1993 zo fors opgelopen dat zijn vriens zei: “Albert, wat doen we daaraan ?”

 

 

        

 

 

Dat werd dus dit beeld, dat in 1994 geplaatst werd. Zweep liet zich inspireren door de kroegverhalen van Simon Carmiggelt. Hij portretteerde een eenzame man, volgens de maker een “melancholische weduwnaar, die een licht erotische band heeft met de poes van het cafe.” Dat laatste is geen fantasie, want het café had destijds een poes die model stond (of beter: lag) voor het beeld.

 

Een paar keer had een nachtelijke voorbijganger de oude man met een flinke vuistslag van zijn hoofd ontdaan. Zweep was het steeds weer repareren beu en het idee werd geboren om het inmiddels populaire beeld in brons te laten gieten. De firma Heineken bleek bereid het karwei te betalen  - zij het pas nadat de kroegbaas had toegezegd een meerjarencontract aan te gaan met de bierbrouwer.

 

 

                                              

 

 

Zweep kreeg de opdracht het beeld opnieuw te maken, op kosten van Heineken, en ditmaal van klei dat vervolgens in brons werd gegoten. Zomer 1997 kon het geplaatst worden. De moeders van de kunstenaar en de café-eigenaar hebben samen het beeld onthuld. Aansluitend werd uitbundig feest gevierd waar de halve buurt an deel nam. Zo verdiende Heineken zijn investering snel weer terug.

 

Enige tijd later hoorden op een avond de cafébezoekers het geluid van een klap tegen het beeld, gevolgd door een ijselijke kreet en gevloek. Buiten zag men iemand weg strompelen. De vandaal had weer willen toeslaan, ditmaal tevergeefs.

 

 

 

 

                       

 

                                   de oude man doet het ook goed als droogplek voor een natte handdoek

 

 

 

                      

 

 

 

 

 


 

Albert Zweep  (1957)

 

www.albertzweep.nl

 

 

                     

 

 

 


 

Looiersgracht

 

Foto: april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld